Чаровната актриса и звезда от поредицата филми за Хари Потър е сред стотиците известни дами, които застават твърдо срещу тормоза и насилието над жени и в същото време стана една от малкото, които предприеха реални действия в защита на инициативата. Ема Уотсън дари 1,4 милиона долара на британски фонд, създаден да се бори със сексуалния тормоз и да подкрепя жертвите му.

Решението за дарение идва малко след като 200 известни жени от британския шоубизнес подписаха отворено писмо, призоваващо за прекратяване на сексуалния тормоз на работните места. Сред тях са имена като Кийра Найтли и Ема Томпсън. Писмото беше публикувано в британския всекидневник The Guardian.

„Лесно да пренебрегнем проблема със сексуалния тормоз, приемайки, че е дело само на един или двама лоши мъже. Но тук не става въпрос за единици, статистиката показва, че това е много по-голям проблем, който е системен“, заявява Ема пред изданието.

"В съвсем близкото минало живеехме в свят, в който сексуалният тормоз беше някаква неудобна шега, неловката част от това да бъдеш от женски пол. Със сигурност не беше тема за дискутиране, камо ли да се отправи вниманието към него. През 2018 г. обаче изглежда се пробудихме в свят, назрял за промяна", се казва пък в отвореното писмо.

До момента други известни лица, които са дарили суми против насилието над жени, са Кийра Найтли и Том Хидълстън – по 10 хиляди долара.