Кой е най-добрият начин да честитите Деня на независимостта тази година? Според холивудската звезда Джесика Частейн са необходими само два средни пръста като знак за "поздрав".

На 4 юли носителката на "Оскар" сподели в социалните мрежи снимка, на която показва средни пръсти, като реакцията й беше свързана с решението за абортите на Върховния съд на САЩ.

„Честит Ден на „независимостта“ от мен и от моите репродуктивни права“, написа прочутата актриса в профилите си в социалните мрежи Фейсбук, Инстаграм и Туитър.

Миналата седмица Върховният съд на САЩ отмени решение отпреди близо 50 години, според което федералните власти на страната гарантират правото на аборт.

Върховният съд в САЩ взе историческо решение, с което отмени знаково решение от 1973 г. по делото "Роу срещу Уейд" и постанови, че щатите отново ще имат правото да забраняват абортите. Мнозинството консервативни съдии казаха, че американската конституция не защитава правото на аборт на жените и вместо това оставя тези решения в ръцете на законодателите на щатско ниво. Решението бележи най-значителното ограничаване на вече установени конституционни права в историята на съда.

Това е най-широкообхватното решение на Върховния съд, засягащо конституционните права на американците от 1954 г. насам, когато съдиите отмениха закони, позволяващи расова сегрегация. То отразява дълбоката промяна в съда и Републиканската партия.

Президентът на САЩ Джо Байдън определи решението на Върховния съд на страната, анулиращо правото на аборт, като трагична грешка и като резултат от "екстремистка идеология". Той нарече днешния ден "тъжен" за Върховния съд, но и за цялата страна.