Всички си задават въпроса доколко ще трябва да бъдат предпазливи и да спазват социална дистанция през лятото на 2020 година. Една от дилемите е – да ходя ли на обществен басейн или не?

„Хлорирането на водата унищожава коронавируса, затова самото плуване в басейн е безопасно. Проблемът е колко хора има около басейна и доколко добре да почистени повърхностите край него“ – коментира проф. д-р Робърт Нортън пред списание „Пийпъл“.

„Колкото по-малко хора има, толкова по-добре. Оттам нататък всичко зависи от готовността на собствениците на басейни да похарчат повече пари за по-често дезинфекциране на масите, шезлонгите, баровете и всичко останало. Ако ходите на басейн, спазвайте поне 2 метра отстояние от останалите посетители и мийте ръцете си по-често“ – съветва д-р Робърт Нортън.

Снимка: iStock

Проверка на LadyZone показа, че хидропарк „Вятърните мелници“ до софийското село Горна Малина вече работи (9:00-19:00 ч.), но само с два от басейните си. За пързалките и другите атракциони се чака по-топло време. Входът за деца до 4 години е безплатен. За останалите входът е 19 лева през седмицата и 22 лв. през уикенда.

Обадихме се и на басейн Villa Spaggo в Бистрица. Оттам споделиха, че ще отворят до няколко дни, но цените все още не са уточнени, „тъй като доставчиците на дезинфектанти вдигнаха почти двойно цените“.

След около седмица ще отвори врати и басейнът Happy Beach на бул. Пенчо Славейков (срещу „Пирогов“). Те също не можаха да съобщят какви ще са цените през новия сезон.

„Заради коронавируса очаквам цените на домашните басейни да се покачи. Всеки, който има двор или по-голяма тераса, вероятно ще предпочете детето му да бъде в домашен басейн, макар и по-малък“ – коментира проф. д-р Робърт Нортън пред списание „Пийпъл“.

По същата причина се забелязва и голям интерес към караваните и кемперите, които са чудесна алтернатива на хотелите в условията на пандемия.