Руският писател и "чуждестранен агент" Михаил Зигар съобщи, че е сключил брак в Португалия с приятеля си Жан-Мишел Щербак.

Зигар е на 41 години, роден в Москва, автор на книгите "Империята трябва да умре", "Всички са свободни" и "Владимир Путин: Неизбежните войни". В края на миналия месец той бе обявен за "чуждестранен агент" от руското правителство.

Щербак също е родом от Москва, а баща му е от Гвинея. Запознава се с майка му по време, когато следва в университета. Кръстен е на знаменития пианист Жан-Мишел Жар и работи като модел, актьор и продуцент.

Двамата съобщиха новината в социалните мрежи.

Тържеството се е състояло в Португалия, където еднополовите бракове са разрешени от 2010 г.

"Всичко трябваше да започне в 14 часа. Около 20 минути просто чакахме да се появи някой, защото вътре пускаха само по 4-ма души, а останалите стояхме пред вратата. Моя приятелка запя песен и веднага от нищото изскочи чистачка и ни се скара. Впрочем, жената в обредната зала бе любезна и внимателна, въпреки че не се смееше на шегите ми. Преводачката ни караше да произнасяме сложни фрази на португалски, отговаряйки на въпроси като "Жан-Мишел, сигурни ли сте, че искате сключите брак с Михаил Зигар?". Чудех се дали не трябва и да сложа ръка на сърцето си", пише Щербак в своя пост.

Зигар пък пише просто: "Оженихме се (може би по-правилно е да се каже "омъжихме се"). Любов, свобода, истина, щастие. Освобождението започва от теб самия."