Певицата Алла Пугачова се обърна с призив към руското Министерство на правосъдието да бъде обявена за "чуждестранен агент", става ясно от пост в Инстаграм профила ѝ.

Нейният съпруг, известния телевизионен водещ Максим Галкин, бе включен в списъците на "чуждестранните агенти" (лица, които според руската държава получават финансиране от Украйна или други неруски източници) в петък, 16 септември.

"Моля, обявете и мен за "чуждестранен агент", защото съм солидарна със съпруга си - честен, коректен и искрен мъж - истински патриот, желаещ за Русия прогрес, мир, свобода на словото и край на гибелта на нашите деца, които умират за фантасмагорични цели, превръщащи страната ни в международен аутсайдер и правеща живота на населението ѝ все по-труден."

Самият Максим Галкин също коментира включването си в списъка на "иноагентите" с видео, в което казва:

"Първо, не се занимавам с политика, второ, занимавам се с хумор - политическа сатира и не само - вече почти 28 години. Смятам, че е мое право да избирам какво и как да осмивам - никога не съм бил на нечия страна. Относно финансирането от Украйна - да, когато съм имал участия там преди повече от 10 години съм получавал хонорари. И това е."

Пугачова и Галкин са женени от 2011 г. и имат близнаци, родени от сурогатна майка.

Звездната двойка бе сред първите, които напуснаха страната след нападението на Украйна. Отначало бяха в Израел, а след това в Латвия.

Самият Галкин в момента има турне по градове в Австралия и Европа.

На 27 август стана ясно, че певицата се е върнала в Москва.

"Отдавна съм тук", казва тя, слизайки от лимузина в пост на моделиера Игор Гуляев.

Тогава Димитър Песков - говорител на руския президент - коментира, че "не съм чувал Алла Пугачова да казва нещо лошо за страната ни, докато съпруга й Максим определено го прави, така че с него явно няма да се разберем."

Не е ясно дали Пугачова все още е в Москва.