Ваканцията не просто вдига настроението ни, но и е добра за тялото. Редовните пътешествия са свързани с намален риск от сърдечен удар и удължен живот според резултатите от това проучване. Едва ли е учудващо, че пътуването е свързано също с здравето на ума ни и щастието. Докато грешният тип почивка може да ни направи по-стресирани и изтощени, правилната има потенциал да развие мозъка ни и да помогне да намерим смисъла на живота си, както и да остави приятни спомени, към които да се връщаме. Следните 10 съвета ще ви помогнат да дадете почивка на ума си по време на ваканцията.

Планирайте от рано и често

Проучванията сочат, че голямото щастие от пътуванията идва не от самата почивка на дестинацията, но от вълнението при планирането преди това. Също така обаче друго изследване твърди, че хората се чувстват по-стресирани една седмица преди ваканцията заради всичката работа, с която трябва да се справят, преди да тръгнат. За да предотвратите това, планирайте от рано почивката си. Ако е възможно, изберете време за пътуване, когато смятате, че няма да имате толкова много работа. Също така изберете почивка в границите на бюджета си, за да сте по-спокойни.

Изберете ново място

Нови и интересни места стимулират развитието на мозъка. Изследването на подобни дестинации има същия позитивен ефект като ново и трудно хоби. Посещаването на непозната обстановка също ви прави по-креативни.

...Но не и твърде ново

Релаксацията е ключът към продуктивността на мозъка, така че избягвайте твърде странните и непознати места. За да получите доза креативност, посетете нова култура, която все пак има сходни черти с вашата.

Отидете с любимите си хора

Създаването на нови запознанства по пътя е добър подход, но ваканцията е идеалното време да се сближите още повече с любимите си хора. Проучване от 2011-а сочи, най-високите нива на щастие са свързани именно с близките хора.

Отпуснете се преди самата почивка

Ако тренирате мозъка си да се изключва за кратки периоди от време преди самата почивка, ще ви е по-лесно да се завърнете на работа, според изследване в Harvard Business Review. Отидете на клас по йога или медитирайте, за да научите мозъка си да почива качествено.

Стартирайте почивката с интересни занимания

Първите дни на почивката ви остават най-голямата следа за това как ще я запомните като цяло, твърди специалистката Елизабет Дън. Започнете почивката с изискан хотел или интересно занимание, за останете с хубаво впечатление след това. Уникалните преживявания създават повече щастие спрямо по-обичайните.

Балансирайте забавленията с релакс

Редом с по-новите и интересни занимания, намерете време и да се отдадете на релакс – хората, които умеят да се отпускат, намират повече смисъл в живота. Доброто настроение и изобилие от енергия идват именно от нещата, които обичате най-много, а ваканцията е перфектното време да им се отдадете.

Избягвайте работата, когато сте на почивка

Освен стреса, които изпитваме, ако трябва да работим през отпуската, седенето на компютъра ни прави по-склонни да не запомним хубавите моменти от ваканцията. Проучване наскоро установи, че работенето по един час на ден по време на почивката води до 43% по-нисък шанс да си спомним хубавите моменти от нея.

Вземете си допълнителен ден почивка, като се приберете

Ако имате възможност, вземете още един ден отпуска като се върнете, за да си наваксате задълженията вкъщи и да се върнете по-лесно към ежедневието в офиса. В случай, че не можете да си починете още един ден, избягвайте да планирате редица срещи и задачи още през първия ден след връщането си, съветват експертите.

Преживейте магията от почивката отново

Разказването на история от вашата почивка е перфектния начин да се завърнете към работата, след като ваканцията е свършила. Това създава не само позитивни емоции на момента, но и в дългосрочен план.