През уикенда Цвети и Виктор от „Фермата“ 7 бяха в Лондон за благотворително събитие в Българския културен институт (БКИ). Целта бе да се съберат средства за възстановяването на манастира „Св. архангел Михаил“, край който се провежда настоящият сезон на „Фермата“.

Цвети и Виктор занесоха в британската столица 50 „Алманах“-а, които бяха разпродадени.

„Някои от книгите бяха купени на място, а други ще бъдат изпратени по пощата. Няколко броя ще бъдат дарени на българските училища в Лондон. Изключително благодарни сме на Виктор и Цвети за съдействието – достойни българи и християни със златни сърца. Ще продължавам да призовавам хората да помагат на манастира“ – сподели пред LadyZone.bg Цветелина Иванова, организатор на събитието.

Цвети и Виктор с организатора на събитието Цветелина Иванова
Снимка: Цветелина Иванова

„Всеки, който иска да направи дарение за Шумския манастир, може да го направи по банковата сметка на БПЦ. Ние донесохме от Лондон кутия, в която бяха събрани пари на място. В скоро време ще поставим кутията в манастира, за да могат желаещите да продължат да слагат пари в нея“ – уточни Цвети пред сайта ни.

Снимка: Цветелина Иванова

Тя публикува в своя Инстаграм профил чудесна снимка от прочутата Оксфорд Стрийт в Лондон, която ни потапя в коледната атмосфера на британската столица.

През 1978 г. Шумският манастир „Св. архангел Михаил“ е обявен за паметник на културата с художествено значение на местно ниво.

До църквата има жизнен дъб на повече от 400 години. Вътрешността на църквата е изписана с характерната за XVI – XVII в. живопис. Изобразени са Христос, Страшният съд, светците конници Георги и Димитър и патрона на църквата.

Снимка: bTV Media Group

Повече за построяването на манастира и неговата история – вижте тук: