Миналата седмица се състоя 20-ата церемония по раздаването на Латинските Грами – наградите за изпълнители на песни на испански и португалски. Церемонията се провежда всяка година в Лос Анджелис и е една от най-гледаните в света, тъй като отличава изпълнители от почти цяла Южна Америка. Тази година обаче най-много погледи успя да събере чилийската певица Мон Лаферте, която дойде на червения килим със шлифер и когато го свали разкри, че е гола отдолу.

Певицата направи това в знак на протест срещу насилието на правителството срещу демонстранти в родината ѝ Чили, Лаферте беше изписала на гърдите си „В Чили изтезават, измъчват и убиват“. По-късно обясни, че „освобождаването“ тялото ѝ символизира освобождаването на Чили.

Лаферте сподели и цензурирани снимки от събитието в профила си в Инстаграм, където е забранено да се качват снимки с женски зърна.

Масовите протести, които разтърсиха Чили бяха посрещнати със сила от правителството. Най-малко 20 души са загинали и над 200 са ранени. Протестите в Чили са най-тежката криза в страната от десетилетия.

По-късно същата вечер 36-годишната Мон Лаферте спечели наградата за Най-добър алтернативен музикален албум и посвети победата си на Чили, но не свали шлифера си, за да покаже надписите отново.

Снимка: Getty Images