Актрисата Амбър Хърд изрази по интересен начин протеста си срещу Инстаграм по повод двойните правила за голота, които социалната мрежа прилага при мъжете и жените. След като качена нейна снимка от миналия месец била изтрита заради това, че на нея се виждали зърната на гърдите й, Амбър реши да отвърне на удара с друга снимка – на нейния колега Джейсън Момоа, с когото си партнират в „Аквамен“.

Ето я снимката на Хърд, която Инстаграм изтри. Тя е част от фотосесия за списание Interview и във варианта, който социалната мрежа изтри, е без черните сърца.

Снимката на Момоа е същата, която Инстаграм трие с разликата, че лицето и тялото са подменени дигитално с тези на колегата й от „Аквамен“.

 „В чест на строгите и справедливи насоки на Инстаграм срещу показването на женските зърна и тъй като моята снимка се радваше на кратка привилегия, която се предоставя на моите колеги мъже... Реших да отдам почит със снимка, която е преминала строгите правила за голота на Инстаграм.“

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Към своя колега Джейсън Момоа Амбър се обърна с извинение, че е използвала тялото му, „за да изтъкна гледната си точка.“

Подобни снимки в мрежата пусна и скандалната Майли Сайръс преди ден. На тях тя се снима в банята и е облечена с прозрачен къс топ, през който си личат зърната на гърдите й. Постът й завършва с ясната представа на певицата, че снимките могат да бъдат премахнати: „Това ще бъде изтрито скоро! Бях предупредена от Инстаграм!“

През 2012 година е подета кампанията Free the Nipple, която има за цел да подчертае двойните стандарти, които се прилагат относно голотата на мъжете и жените. Като например, че е нормално мъж да се появи гол до кръста на публично място, докато ако това бъде направено от жена, би се счело за неприлично.  

Много публични личности подкрепят кампанията по отношение на социалните медии, призовавайки мрежи като Фейсбук и Инстаграм да облекчат правилата си и да дадат на жените същите права като на мъжете, що се отнася до показване на тялото им.