Том Ханкс, чийто герой Форест Гъмп е автор на фразата "Животът е като кутия шоколадови бонбони - никога не знаеш какъв ще ти се падне", е диагностициран с диабет тип 2, пише британският "Дейли Експрес". Според актьора причината за това е, че е бил "идиот" по отношение на храненето и теглото си.

65-годишният Том Ханкс съобщи диагнозата си в "Късното шоу на Дейвид Летерман". "Отидох при лекаря и той каза: "Знаете ли за високите нива на кръвната захар, които имате от 36-годишна възраст? Е, честито, вече имате диабет тип 2, млади човече", казва Ханкс в телевизионното предаване.

Лекарите казали на кинозвездата, че ще се отърве от болестта, ако намали теглото си до желаното ниво - приблизително същото като това на Том Ханкс, когато е бил тийнейджър.

"Е, това означава, че със сигурност ще имам диабет тип 2, защото няма как да тежа толкова, колкото в гимназията", шегува се Ханкс в шоуто на Летерман.

Захарният диабет тип 2 е по-често срещано заболяване в сравнение с диабет тип 1. За разлика от диабет тип 1, който до голяма степен се дължи на генетични фактори, диабет тип 2 е свързан главно със затлъстяването, както и с напредналата възраст.

В интервю за списание „Radio Times“ актьорът казва: "Принадлежа към онова поколение мързеливи американци, които сляпо продължаваха да "живеят на пълни обороти", а сега се оказва, че сме болни."

В ранните етапи на диабета често няма явни признаци, които да предупреждават за високи нива на кръвната захар. Това означава, че в много случаи тя може да остане незабелязана. Според някои здравни експерти обаче, един от ясните признаци за високи нива на кръвната захар може да е по-ясно изразен през нощта.

Диабет тип 2 се появява, когато организмът не произвежда достатъчно инсулин - хормон, който премахва захарта от кръвта, тъй като тялото става нечувствително към захарта, пише още БГНЕС. Освен това панкреасът, в който се произвежда инсулин, е претоварен. Захарта, която не се елиминира от кръвта, се натрупва, увеличавайки риска от заболявания като сърдечни болести и инсулт, причинен от високо кръвно налягане.

"Преди бях тежка категория. Виждали сте ме по филмите, знаете как изглеждам. Бях пълен идиот. Мислех, че мога да го избегна, като махна хлебчетата от чийзбургерите си", допълва Ханкс.

Многократно награждаваният актьор, известен с филми като "Корабокрушенецът", "Филаделфия" и "Форест Гъмп", също така предполага, че за това може да са виновни колебанията в теглото му между снимките на "Корабокрушенецът" и "Филаделфия".

Хубавото при диабет тип 2 е, че последиците от него могат да бъдат овладяни, успокоително посочва актьорът.