Тодор е обикновен човек - 46-годишен, доскоро работил в областта на логистиката в голяма фирма. Преди време с него се случва нещо, което е кошмар за много българи - оказва се, че непознат човек е изтеглил банков кредит на негово име. А парите трябва да се връщат! Срещаме се с Тодор, за да ни разкаже какво точно се случи и какъв е изходът от ситуацията. 

"Преди година и половина ме съкратиха от работа. Знаете как е – смяна на ръководството, смяна и на кадрите, независимо дали са ценни. Всеки идва със своите си хора. Останах си вкъщи. Майка ми е болна и трудноподвижна. Грижех се за нея и разчитахме основно на нейната пенсия. Но това не беше живот, а просто съществуване! А и аз съм млад, прав, слава Богу, здрав! Не спирах да търся работа, но предложенията и възможностите бяха повече от нелепи.

Един ден на вратата ми звънна непознат – служител във фирма за събиране на дългове. Заяви ми, че не съм си обслужвал кредита и ми носи документ за предупреждение. Шок! Никога през живота си не съм теглил кредит!

В началото просто се забавлявах. Мислех, че нещо са се объркали, звъннали са на грешната врата... Обаче нещата се оказаха сериозни. Някой беше изтеглил от мое име 40 000 лв.! За такива случаи само бях чувал до тогава. Но да ми се случи на мен!!!

Човекът беше огромен на ръст. Сигурно това е основният критерий, по който ги подбират в тези фирми. За сметка на това обаче беше наистина любезен. Не ме е заплашвал, не се е карал, съвсем подробно ми обясни какво се случва. Кредитът е изтеглен, но не е обслужван. Фирмата изкупува задължението и започва да работи по него. Трябваше спешно да намеря адвокат и да се консултирам с него.

Срещнахме се с частния съдия изпълнител. Оказва се, че в момента това е една особено процъфтяваща професия в България. Изкупуването на кредити е буквално бизнес за милиони. Видях какви имоти и къщи имат хората, които се занимават с това.

Показаха ми договора, който уж съм сключил с банката за кредита – подписът, разбира се, не беше моят!

По съвет на адвоката изисках графологична експертиза. Трябваше да докажем, че не аз съм лицето, което наистина се е подписало под този договор и че той е невалиден, поне що се касае до моето участие в тази сделка. Междувременно получих и телефона на човека, който беше изтеглил кредит на мое име. Няколко пъти се чувахме по телефона. Това е абсолютно непознат за мен човек. Изобщо не знам защо и как са ме обвързали с него. Започнах с добро. Обясних му, че търдят мен за кредит, който той е усвоил. Първите ни два разговора приключиха с обещания от негова страна, че щял да оправи всичко и да си плаща вноските. Междувременно бях започнал работа като търговски представител. Естествено, веднага запорираха заплатата ми. Тези усложнения са напълно достатъчни на работодателя да прекрати отношенията си с току-що започнал негов случил. Кой ще иска работник, забъркан с банки, кредити, вземания... Не мога да им спечеля доверието.

Поискаха да ми вземат колата. Слава Богу, успяхме да се договорим със съдийката да я продам. По канален ред колата трябва да се изземе и да се чака решение по делото. Докато това излезе обаче, автомобилът, разбира се, се обезценява, а това са просто едни затворени пари.

Тъй като има подадено опровержение и по делото се работи, в момента не внасям никакви пари. А и няма защо – не съм ги теглил аз!

Все по-често бях в средите на хората, които се занимават с частни вземания. Толкова често, че дори ме поканиха да работя за тях. Предложиха ми да съм личен бодигард на сина на един от собствениците на такава фирма - да пазя някакъв лигльо да не се сбие и да го прибирам вкъщи вечер, като се напие...

Резултатите от експертизата излязоха, но в съда не ги приеха. Нещо си не било спазено. Сега се прави втора такава. Лошото е, че отнема адски много време. Продължих да звъня на човека, който е изтеглил кредита на мое име. Странно е, че дори във фирмата изпълнител знаят кой е, но не търсят него, а търсят мен!

Поне си намерих работа. Дават ми парите на ръка. Не знаят нищо за този случай, не смятам и да им казвам. Истината е, че на всеки може да се случи да изтеглят кредит на негово име. Никой не е застрахован. Най-важното е да не се панирате и да не започнете да внасяте пари. Веднъж ако вкарате някакви вноски, се хващате на хорото и ще ви мъчат докрай. Търсете си правата!"