Централният кредитен регистър съдържа информация за текущото състояние на кредитите на кредитоискателя, и за начина, по който са обслужвани 5 години назад. Основните графи и критерии са „Редовен кредит”, „Под наблюдение”, „Необслужван кредит” и „Загуба”.

Кой може да попадне в кредитния регистър?
Всеки, който използва кредит от банката, вкл. притежава кредитна карта. Няма значение дали обслужвате редовно кредита си, понякога се бавите или не го обслужвате. В кредитния регистър има информация за всички тези ваши действия.

За съжаление понякога се случват кредитни измами и може да се окажете с изтеглен кредит, без самите вие изобщо да подозирате.

Как да проверите дали имате задължения, вписани в кредитния регистър?

Съществуват два начина. Първият е основен и следва установен законосъобразен ред. При втория просто ви е нужен познат, който работи в банка и се занимава с оценяване на риска. Ето какви са стъпките за нужната проверка.

Официален начин

Подава се заявление по образец, което можете да изтеглите предварително от интернет страницата на БНБ или да получите в деловодството на същата банка. Заявлението се подава лично. Ако сте го предоставили на упълномощено лице, то задължително трябва да носи нотариално заверено пълномощно. Освен заявлението, ви е нужен и документ за самоличност.

Справка за кредитното досие може да си направи всеки, като тя е безплатна по веднъж в годината. За всяка допълнителна или следваща справка, в рамките на тези 12 месеца, се заплаща такса от 10 лв. Ако правите справка за втори път, освен заявлението и личната карта, трябва да приложите и документ за предварително платена такса. Тя се заплаща на каса в БНБ или чрез банков превод по сметка на:

БЪЛГАРСКА НАРОДНА БАНКА:

IBAN BG40BNBG9661 1000 0661 23

BIC BNBGBGSD

Всички нужни документи се подават в деловодството на БНБ, което се намира на адрес - София, пл. „Княз Александър I” № 1. Работното време е от 8:30 до 15:45 ч. Вариант е да ги изпратите по пощата. В полето „Получател” трябва да изпишете следното -

Българска народна банка, пл. „Княз Александър I” № 1, 1000 София,

управление „Банково”, дирекция „Банкова политика”,

отдел „Централен кредитен регистър”.

В този случай не забравяйте  да посочите адрес за получаване на отговор по пощата чрез обратна разписка.

Спешните справки се извършват за 4 часа. В този случай обаче таксата е 15 лева, независимо дали това е първична или вторична проверка.

След като сте събрали и подали всички документи, ви остава само да чакате. Редовният срок за осъществяване на проверката и връщане на информация е 7 работни дни. Ако нещо от документите ви липсва, ще ви бъде изпратен писмен отказ, в който ще бъдат посочени и причините за това.

По втория начин
Другият начин за проверка на кредитното досие не е официален, но е по-бърз. Достатъчно е да имате приятел, който работи в банка и има онлайн достъп до кредитния регистър. Информацията, която трябва да му предоставите, е вашето ЕГН. С него той може да провери какви са вашите кредити и имате ли непогасени дългове.