Националната асоциация на професионалните сватбени фотографи и видеооператори (НАПСФВ) написа отворено писмо до министъра на здравеопазването, в което изразява възмущението си от внезапното затягане на мерките, свързани с пандемията от коронавирус.

Публикуваме писмото без съкращения в края на материала, а ето какво ни сподели по телефона фотографът Цветелина Делийска, която е член на Управителния съвет на НАПСФВ. 

„В Асоциацията членуват 40 души и сме в неизвестност. Заповедта на министъра е за периода 10-15 юли. На областните управители се дава възможност да преценяват дали могат да допуснат по-либерални условия за събиране на хора. Никой не знае какво ще се реши за периода след 15 юли. Аз например на 18 юли имам планирани снимки на абитуриентски бал. Не знаем дали той ще се проведе изобщо“ – коментира Цветелина Делийска.

Разговаряхме по телефона и със сватбения фотограф от Варна Балин Балев. Той не е член на НАПСФВ и сподели, че не е съгласен с позицията в отвореното писмо.

„Когато се занимаваш с частен бизнес, трябва да си готов да посрещаш кризисни периоди. Да имаш заделени средства, за да поддържаш бизнеса си поне 3-6 месеца. Аз също търпя загуби от пандемията, но стискам зъби и гледам напред. В края на краищата заповедта на министъра касае период, в който попада само един уикенд“ – коментира за LadyZone Балин Балев.

Пред сайта ни мнението си сподели и водещата на „COOL…T” Поли Гергушева.

„В качеството си не на репортер, а на бъдеща булка също с отменена сватба, искрено съчувствам на всички, които също отлагат така дълго чаканите си празненства. Но и няма как да не отбележа, че ние отложихме нашето сватбено тържество още през месец март, когато преценихме, че вирусът естествено няма да изчезне за месец-два и не бихме желали да се лашкаме между организиране и отлагане цяла година. Не разбирам какво налага на всяка цена това празненство на любовта да се състои в условия на пандемия. Не разбирам младоженците, които са готови заради личния си егоизъм да жертват своето и здравето на още сто души. В крайна сметка, ако си решил да бъдеш с един човек до края на живота си, какво налага сега, веднага да встъпите в брак? Мисля, че още повече, поемайки отговорността на хора, които създават семейство и ще възпитават деца, трябва да даваме пример и да действаме според безопастността и здравето на близките ни. Купонът няма да избяга“ – коментира за LadyZone Поли Гергушева от bTV.

В най-трудна ситуация са булките, които са планирали сватба през следващите уикенди. Някои от тях вече са отлагали веднъж тържеството и новото затягане на мерките ги оставя без време за реакция.

Във Фейсбук групата Моята Сватба през 2020 и 2021 Препоръки от Булки могат да бъдат видени всякакви казуси.

Снимка: Facebook

Ето и съдържанието на писмото от НАПСФВ.

Уважаеми г-н Ананиев,

Ние от Национална Асоциация на Професионалните Сватбени Фотографи и Видеооператори (НАПСФВ) за пореден път останахме изумени от непоследователността на действията Ви!

Визирайки заповед №РД-01-393/09.07.2020 г. на Министър Кирил Ананиев бихме желали да Ви припомним, че сватбите не се организират от четвъртък за събота, и покрай тяхната организация са отделени много време и средства, на много по-ранен етап от време.

Сблъсквайки се с поредното недоразумение, ние от НАПСФВ, както и всички наши колеги от сватбения бранш (включително ресторантьори, сватбени агенти, флористи, ДиДжеи и много други) отново сме поставени пред въпроса за нашето финансово и чисто физическо оцеляване.

Излишно е да питаме за логиката заведение на открито да може да работи с до 50% заетост, но да не може да се организира сватбено тържество с повече от 30 души.
Да лишите едно бъдещо семейство от възможноста да си отпразнува мечтаният ден е не само нагло вмешателство в личния живот на българските граждани, но и откровено погазване на правата им.

С настоящото писмо изказваме нашето твърдо намерение за последващи действия, включително и протестни, с участието на всички засегнати от тази забрана, включително и булки, на които днес 09.07.2020 г. им забранихте да си проведат тържествата през предстоящите почивни дни.

Надяваме се тази заповед да има съдбата на предшестващата я подобна от юни месец, която бе отменена своевременно още на следващия ден след влизането й в сила!!!

С уважение,
НАПСФВ

 

Съгласни ли сте с отвореното писмо на националната Асоциация на професионалните сватбени фотографи и видеооператори?