Английската централна банка разкри кога върху банкнотите и монетите ще се появи ликът на крал Чарлз III.

Той се възкачва на престола веднага след смъртта на Елизабет II. И както може да се очаква, портретът на новия крал ще се появи върху съществуващите четири банкноти (5, 10, 20 и 50 GBP).

Въпреки че обновените банкноти с образа на крал Чарлз III ще бъдат представени до края на годината, валутата ще бъде пусната в обращение едва в средата на 2024 г.

Очаква се монетите и банкнотите с образите на крал Чарлз III и кралица Елизабет II да бъдат в съвместно обращение. Причината е да се се сведе до минимум екологичното и финансовото въздействие на промяната.

Ето как се е променял във времето ликът на кралицата върху банкнотите. 

Настоящата серия ще продължи да присъства без допълнителни промени в реалния дизайн, заявяват от Английската централна банка. Според Ан Джесоп, главен изпълнителен директор на Кралския монетен двор, първите монети с лика на крал Чарлз III ще влязат в обращение в съответствие с търсенето от страна на банките и пощите.

КАК ДА ПРЕОДОЛЕЕМ СТРАХА СИ ОТ ЛИПСА НА ПАРИ

"Това означава, че монетите на крал Чарлз III и кралица Елизабет II ще бъдат в съвместно обращение в Обединеното кралство в продължение на много години."

От Кралската поща са заявили, че съществуващите запаси, на които е изобразена покойната кралица, и специалните марки, на които е използван нейният силует, ще бъдат разпространени и издадени според специален план. 

Цялостната замяна ще се случи, когато бъдат изчерпани настоящите запаси. 

Понастоящем в Обединеното кралство в обращение са около 27 милиарда монети. С течение на времето те ще бъдат подменяни, когато се повредят или износят, както и за да се отговори на търсенето на допълнителни монети.

В миналото е било обичайно монети, изобразяващи различни монарси, да се намират в съвместно обращение. 

След внезапната смърт на майка си Чарлз заяви в писмено изявление: "Смъртта на моята любима майка, Нейно Величество кралицата, е момент на най-голяма тъга за мен и всички членове на моето семейство. Знам, че загубата ѝ ще бъде дълбоко почувствана в цялата страна, както и от безброй хора по света."