Никой не пере банкноти и не мие монети, но те преминават през множество ръце с различни хигиени навици. По този начин се превръщат в резервоар на мърсотия и микроби. Вероятно сте виждали хора да плюнчат пръстите си, когато броят банкноти. Тяхната слюнка вече е върху банкнотите, а съответно и те са облизали банкнотата, дошла от чужд джоб или портфейл. Твърде невинно човек може да се разболее по този начин от най-различни инфекции, включително от пневмония.

Разбира се, от състоянието на имунната система зависи, дали човек би се разболял от мръсните банкноти. Възрасните хора и след тежко болездуване, ако се хранят без да си измият ръцете, са по-уязвими.

Мръсните пари са опасни, когато попаднат в ръцете на малко дете, което ще си засмуче пръста в следващия миг.

Снимка:Thinkstock/Getty Images
 

Чрез микробиологични изследвания са установени хиляди бактерии, обитаващи парите. Те са сред най-мръсните неща, с които контактуваме ежедневно. Без тях не можем. Приятни са да разполагаме с тях, защото срещу тях получаваме необходимите неща за живот и за удоволствие.

За да не са опасни за здравето, достатъчно е да не се забравя, че парите се замърсяват в процеса на разплащане от движението сред хората.

Внимавайте със захабените, мръсно изглеждащи банкноти.

Независимо че са метални и монетите се зацапват. Само че, изолираните микробите върху тях, са различни видове.

Снимка:Thinkstock/Getty Images