Приблизително 80% от хората са страдали от силен стрес, свързан с работата, поне веднъж в живота си. 
Специалистът по бизнес развитие Евгения Коничева споделя какво унижение на работното място никога не бива да се допуска.

РАЗГОВОРИ, ПРИ КОИТО СЕ КРЕЩИ

Говоренето на висок глас в бизнес среда се смята за нормално, но само в някои държави. Особено ако става въпрос за отношения "началник-подчинен". Но ако тази ситуация се случва много често, всички в екипа започват да приемат това за даденост и че колегата си го заслужава.

За съжаление, в реална ситуация много хора, стоящи заедно с нас на една и съща кариерна стълбица, предпочитат да изразят мислите си в изключително емоционална форма. На такива неуравновесени колеги търпеливо, уверено и ясно трябва да обясните, че ще ги изслушате само в нормална и спокойна обстановка.

Има едно важно правило, което трябва да спазвате в работата си: хвалите пред всички, а ругаете и критикувате само насаме. Никой не иска да бъде унижаван публично. 

Снимка: iStock

ФАЛШИВИ ОБВИНЕНИЯ 

Нерядко служителите се сблъскват с такъв коварен ход като фалшивите обвинения в грешки, свързани с изпълнението на преките им дейности. Обикновено хората, изпълняващи ролята на съдници, не си правят труда да обясняват конкретни грешни моменти, а използват общи фрази. 

В такъв случай изискате от тях да посочат нарушенията и след това да действате според ситуацията. Ако сте убедени, че сте прави и вършите работата си добре, и знаете, че обвиненията са просто провокация, защитете позицията си с твърди факти. 

ПОДИГРАВКИ

Подигравките, основани на националност, религия или определени убеждения, са напълно недопустими. 
Не позволявайте на хората около вас да се подиграват с неща, които са много важни и значими за вас. Тази категория включва въпроси, свързани с религията, националността и определени житейски убеждения. 

Снимка: iStock

Едно е да се пошегуваш невинно с някое от тези неща веднъж и да забравиш за него, а съвсем друго е, когато подобни остроумия станат редовни и насочени към конкретен човек. Такова поведение се нарича тормоз и трябва да бъде прекратено. 

Женска работа ли е чистенето и готвенето и дали това може да обиди някого - вижте във видеото