САЩ обяви 5 млн. долара награда за информация за Ружа Игнатова. Прокуратурата повдига обвинение срещу криптокралицата и ще изземват имуществото ѝ. 

3,6 млн. измамени от цял свят и 5 млрд. долара глобална измама - това оставя след себе си българката Ружа Игнатова, известна като лъжливата криптокралица. Грандиозната измама вдъхновява Холивуд да екранизира тази история. Кейт Уинслет дори се съгласява да бъде продуцент, а главната роля да бъде изпълнена от Салма Хайек.

Снимка: Колаж: LadyZone.bg

Работното заглавие на проекта, зад който застава киностудиото "Метро Голдуин Майер" (MGM), е "Fake!" (Фалшив!). Филмът "Фалшив!" е базиран на книгата на Джен Макадам с Дъглас Томпсън, която се основава на истинската история на Макадам и нейното участие в схемата "Понци" на OneCoin. Самата тя ще бъде изпълнителен продуцент на филма.

Игнатова се издирва в САЩ и Германия за участие в една от най-големите схеми за измама. От посолството на САЩ ще разпространят информация за гражданите как да подават напълно анонимни сигнали за местонахождението на Ружа Игнатова. Наградата за информация, която може да доведе до нейния арест, е 5 млн. долара.

Схемата на Понци е термин, който днес се използва за обозначаване на незаконна финансова операция, обещаваща високи печалби на потенциални инвеститори.

Какво всъщност се случва?

Високообразованата и предприемчива Ружа Игнатова обещава да направи света по-богат чрез революционна криптовалута. Преди измамата да бъде разкрита, тя живее бляскав живот, който привличаше огромна публика на нейните лекции за OneCoin. 

Игнатова успява да убеди хиляди по цял свят да инвестират в нейния проект. Обещава им да удвои парите на инвеститорите. Вместо това обаче изчезва, оставяйки след себе си около 3,6 млн. измамени от целия свят и 5 млрд. долара глобална измама. 

Оттогава OneCoin е обект на множество разследвания през последните няколко години.  

Коя е Ружа Игнатова?