Всеки мотивиран и амбициозен млад човек може да вземе максимума от обучението си, независимо дали учи в България или чужбина. Щом четеш тези редове, вероятно вече обмисляш да учиш в чужбина, но все още се колебаеш. Ако все още не си направил списък с предимствата на следването в чужбина и реализацията в България, ние го направихме вместо теб. Ти ще прецениш за себе си и ще вземеш решение.

Вече можеш да кандидатстваш и за стипендия от 10 000 лв. от Фонд за стипендии на "Тук-Там", за да учиш магистратура в чужбина и да приложиш наученото в България. Кандидатствай до 5-ти юни!

Защо да учиш в чужбина?

Снимка: iStock

Често следването в чужбина дава шанс за по-успешна кариера, а образованието или стажът в чужбина се търсят на пазара на труда. Но защо е така? Ето и някои от причините:

  • Придобитите знания

В чужбина можеш да придобиеш много практически ориентирано обучение, независимо каква специалност избереш. А там има голямо разнообразие на специалности, от които можеш да избираш. Много от специалностите са модерни и обучението по тях ще отговаря и съответства на най-съвременните изисквания на пазара на труда. Не на последно място образованието, което ще получиш по тези специалности, ще бъде признато в много държави по света. 

  • Придобитите умения

Придобитите умения ще зависят от специалността, която избереш, но има някои общи за всички специалности. Така, например, по време на следването си ще придобиеш умения за самостоятелна работа, самоинициатива и вземане на решения. Със сигурност ще развиеш и умения за работа в екип, заради многото групови задания, които са ежедневие в чуждите университети. По същия начин ще развиеш и лидерски умения, защото ще ти се наложи да бъдеш и водач на някои от тези групови задания. Уменията за говорене пред аудитория също ще последват, защото презентациите и докладите са неразривна част от следването. Не на последно място, в личен план, ще се научиш да разпределяш финансовите си средства разумно.

  • Разширеният мироглед

В чужбина неминуемо ще се срещнеш с хора от различна култура, а ако си в по-космополитен град или университет, шансовете са, че ще попаднеш в мултикултурна среда. Общуването с хора от цял свят със сигурност ще разшири мирогледа ти по няколко начина. На първо място, ще станеш по-любопитен и отворен за новото и различното, което неминуемо ще срещнеш. На следващо място, ще видиш как хората там правят нещата по различен начин и ще можеш да вземеш от техния опит. Не на последно място, излизайки от зоната си на комфорт ще научиш много нови неща за себе си и за света около себе си. 

Защо да се върнеш в България?

Това е може би най-спорният въпрос, който си задаваш.  

  • Възможности за развитие

В България има много области и сфери, които все още не са достатъчно развити или въобще не са започнали своето развитие. Някои хора виждат това като недостатък, но в действителност това може да се погледне като възможност. Имаш историческия шанс да бъдеш пионер в своята област в България или да допринесеш за развитието й и да запишеш името си в нейната история. Дори в области, които са развити на добро ниво, като ИТ, продължава да има много търсене и възможности за растеж и нови знания. 

  • Близо до корените

Без да звучи твърде патриотично, когато си в България си близо до корените си - семейството и близките. Те винаги носят една специална енергия, която не може да се замени с нищо друго. Вече можеш да работиш за всяко място по света, намирайки се физически в България. А всичко останало, което може да ти потрябва или залипсва, е на един самолет разстояние от стратегическото местоположение на страната ни. 

  • Допринасяш за цялото общество

Исторически погледнато, в периода след Освобождението на България, тя се развива и наваксва с бързи темпове, до голяма степен благодарение на младите хора, които учат във водещи европейски държави, а след това се връщат в България. Инженери, архитекти, юристи, лекари и много други започват да прилагат наученото от чужбина в България. Благодарение на техния опит и знания държавата ни успява да заеме достойно място в Европа. Днес ситуацията е много подобна и ти имаш шанса да допринесеш за по-доброто бъдеще на цялото общество.

Поради всички тези и още много причини съществува и Фонд за стипендии на Тук-Там. Ако сред тях намираш убедителни причини защо да избереш да учиш в чужбина и да се реализираш в България, можеш да кандидатстваш за 4 стипендии от 10 000 лв.  

Кандидатствай до 5 юни!