Първата в света жена супергерой – шофьор на камион e с български произход. TRUCK QUEEN бе представена на 8 март като специален подарък за дамите под формата на 24 стикера и гифове за социалните мрежи.

TRUCK QUEEN е създадена от български екип по инициатива на водещата българска транспортно-логистична компания TRANSPRESS. От една страна това е специален жест на уважение към професионалните умения и кураж на дамите в тази традиционно мъжка професия, но от друга проектът цели да привлече и вниманието на транспортния бизнес, институциите и обществеността у нас върху необходимостта от привличане на повече жени в сектора.

Снимка: TRUCK QUEEN/TRANSPRESS

Новите стикери и гифове освен на положителни и забавни послания, те обръщат внимание и върху темите за пътната безопасност и грижата за женското здраве. Достъпни са на български и английски език и могат да бъдат използвани безплатно в най-популярните приложения за комуникация – Вайбър, Инстаграм и Фейсбук.

Според актуалните данни на ЕВРОСТАТ, България изостава с привличането на жени в транспорта и логистиката. У нас делът на дамите, заети на различни длъжности в транспорта, е около 12%, докато средните показатели за съюза са около 16%. Така България се нарежда на едно от последните места, докато класацията се оглавява от Литва, Франция и Португалия с дялове от над 20%.