От известно време плеймейтката Жанета Осипова се хвали с новия член на семейството си – котаракът Астерикс. Красавецът от породата Мейн Кун обаче има предистория, която научихме в от последните ѝ постове в Инстаграм.

Снимка: Instagram

„Мили приятели, моето прекрасно животинче Астерикс дойде от Украйна преди няколко месеца. От една прекрасна жена, която отглежда красиви и добри домашно любимци“, написа красивата Жанета. „Сега тя бяга от войната заедно с дъщеря си и котетата. Търсим подслон, по възможност в София.“

Снимка: Instagram

Котетата, които търсят дом заедно със собственичката си, са общо 9.

Жената, която е отгледала Астериск, преди той да намери дом при Жанета Осипова, не е единственият бежанец от Украйна, който преминава границата с домашните си любимци. Бежанците от Украйна са над милион и половина и макар да не е ясно колко от тях водят и животни, броят не е малък.

Снимка: Фондация „Четири лапи\"

Този военен конфликт не засегна само хората, но и техните домашни любимци, както и огромен брой животни в цялата страна“, пишат от фондация „Четири лапи“. „През последните няколко дни международната организация за хуманно отношение към животните, заедно с местни партньорски организации, полагат усилия и грижи за бягащите с своите домашни любимци украински бежанци, търсещи защита в съседни страни.

Снимка: Фондация „Четири лапи\"

От организацията съобщават, че всеки украински бежанец, който е пристигнал на територията на България с домашния си любимец, може да посети клиниката в Банкя, където домашният любимец безвъзмездно ще получи идентификация, ваксинация или кастрация.

Транспортирането на животни в Европейския съюз става по определени правила, но заради кризата в Украйна някои държави-членки, след които и България, отвориха границите си за животните на бежанците, съобщават от „Четири лапи“.

  • "Украинците не са тълпа, а армия!": Коя е Олена, жената до украинския президент Зеленски?
  • Шон Пен е обмислял да "хване оръжието", за да се бие с руснаците в Украйна
  • "Великден заедно": Над 20 музикални и визуални артисти се включват в благотворително събитие за украинските бежанци
  • Холандци създадоха лалета с цветовете на Украйна
  • Победителите в "Евровизия" Maneskin с песен в подкрепа на Украйна
  • "Пинк Флойд" с първа нова песен от 28 години насам - в подкрепа на Украйна
  • Помните ли момиченцето в червено от "Списъкът на Шиндлер"? Днес тя помага на украински бежанци
  • "Умора на материала" - чешки автор повдига завесата към ужасната истина за бежанците
  • Кръщене по време на война: малката Саломе
  • Жерар Депардийо осъди "безумните и неприемливи ексцесии" на Путин в Украйна