Аукционната къща "Сотбис" предлага на сайта си брой на списание ЛИК на Българската телеграфна агенция (БТА) от 9 февруари 1990 г., на чиято корица е рисунка на поп арт твореца Кийт Харинг с негов автограф.

Цената е 425 щатски долара, показва репортерска проверка на БТА.

Екземплярът може да бъде закупен веднага, а по-висока от определената цена не може да бъде дадена. Заинтересувани могат и да се включат със свои оферти, като от "Сотбис" съветват, че предложения, които са с между 5% до 15% по-ниски от първоначалната стойност, имат шанс да бъдат приети.

Снимка: Даниел Димитров/БТА

Коричната цена на предложеното за продажба от "Сотбис" списание ЛИК е 60 стотинки. От сайта става ясно, че ще бъде изпратено от Ню Йорк до бъдещия си собственик.

Снимка: Getty Images

Предложеният екземпляр за продажба от изданието на ЛИК излиза дни преди кончината на твореца, който умира на 16 февруари 1990 г.

Снимка: Getty Images

Рисунката на Харинг, която е на корицата на ЛИК от февруари 1990 г., въвежда броя-равносметка на френското списание "Лир" с поглед към литературната продукция на отминалото десетилетие, се казва в списанието на БТА. Френската редакция е поканила Кийт Харинг да нарисува корицата на броя-равносметка.

Снимка: Getty Images

Творецът започва кариерата си, като рисува по стените на метрото в Ню Йорк, а в края на миналия век произведенията му са популярни и търсени по целия свят, се казва в статията на изданието "Лир", препечатана и в ЛИК.

Снимка: Getty Images

На корицата на изданието на БТА, която е с размери 26,67 на 19,68 см, Харинг е изобразил традиционните за творчеството си танцуващи фигури, обясняват от "Сотбис". Оттам казват също, че екземплярът е много добре запазен.

Снимка: Getty Images

Броят на ЛИК е включен в колекция "След Кийт Харинг" на "Сотбис", в секцията за продажба на луксозни книги и ръкописи.

Снимка: Getty Images

Художникът е роден на 4 май 1958 г. в Рийдинг, щата Пенсилвания. Придобива популярност през 80-те години на миналия век заради графитите, които рисува в нюйоркското метро. Смятан е за основоположник на поп арта, а през април 1986 г. открива своя "Поп шоп" в Сохо, където се продават дрехи, плакати и други артикули с негови рисунки. Това му носи още по-голяма известност.

Снимка: Getty Images

Американецът създава и десетки произведения доброволно за болници, детски градини и училища. По-късните му творби често предават политически и обществени теми. Харинг не крие своята хомосексуалност и призовава за безопасен секс в творбите си. Диагностициран е със СПИН през 1988 г., след което започва да използва творбите си, за да разкаже за болестта и да привлече общественото внимание към проблема със заболяването.

Кийт Харинг прави над 50 самостоятелни изложби, а след смъртта му негови творби са включени в над 150 експозиции по целия свят.