Напоследък сериалите и филмите за зомбитата печелят на финалната фенска права срещу манията по вампирите. Историите с "живите мъртви" са любими на все повече хора и ако следите тенденциите в интернет - сериалите като "The Walking Dead" настъпват сериозно всеки Едуард Кълън по блестящия от сляпа любов тийнейджърски мазол.

За съвсем малко по-порасналите, грозните "бивши хора" са далеч по-интригуваща история. Затова и никак не е чудно, че апокалиптичен филм със заплетен сюжет, красив и талантлив главен герой и много трилър (почти по Майкъл Джексън, но по-реалистично) разбива всички класации в личния списък на Брад Пит и е най-касовата премиера в кариерата му досега. С приходи от 66 млн. щатски долара в първия уикенд, "Z-та световна война" не само, че звучи привлекателна идея, той е. И ако спасяването на света звучи като изтъркана и захабена от въртене лента, световната зомби война на режисьора Марк Форстър опровергава всякакви подобни опасения. И с лекотата на продуцирана от Брад Пит история, ни дава поне 3 причини да се бръкнем за драгоценните 9 левчета, за да го гледаме здравословно разтреперани на голям екран.


На първо място – зомбитата в целия филм са много изпипани – ако някога сте си представяли как би изглеждал "наистина" оживял кошмар, наситен с разложени и безмозъчни хора, това е то. На 3D. За чудесно построения сюжет главна роля има Макс Буркс – човекът с буквичките, или авторът на едноименната книга (у нас от издателство „Изток-Запад”). Прибавяме и зашеметяващите пейзажи на различни райони от целия свят, подкрепени с повече от прилично напрегнат трилър, престрелки, захапки, но най-вече – стилното и добре премерено разчопкване на загноясалата от пандемията плът или накратко - как хората могат да се спасят от нея и възможно ли е това въобще?

Със задачата да стигне до кокала (или – до пациента 0) се заема не друг, а именно Брад Пит. Който е втората причина да не пропускате да гледате екшъна на голям екран –господин Джоли наистина остарява красиво. Няма да водим полемики за качеството на играта му, защото за щастие – добрият външен вид не означава липса на талант – за справка – виж Лео ди Каприо, Джони Деп, Джордж Клуни и още няколко красиви-талантливи, които залепят очите на фенките почти с вакуум за екрана. И на някои фенове.

В ролята на бившия военен и предан баща и съпруг Джери Лейн, Пит се опитва в един истерясал от нечовешка пандемия свят всячески да спаси семейството си. Когато зомбитата започват да заливат родния му град, Джери се оказва оплетен в смъртоносна надпревара – първо със заразените, забиващи зъби във всичко наоколо, а после – с пандемията, която застрашава да заличи човечеството в много кратки срокове. Привикан като опитен кадър да работи още веднъж за ООН, Джери ни развежда из различни точки на един отиващ по дяволите свят, но все пак – нашият.

И трето – дори и да сте фенове на други зомби киноафери, "Z-та световна война" е няколко нива над всички до момента. Сериозно. Защото - темата за апокалипсиса и заплахата за човечеството с главно „З” никога няма да омръзне – нито на зрителите, нито на киноиндустрията. Поне, докато не вземе да се случи наистина.

Дотогава – „Z-та световна война” е по кината. От 28 юни от Форум Филм България.