Николас Селис е основател на независимата мексиканска продуцентска компания Pimienta Films. През 2014 година тя печели признание от „Variety“ като една от трите най-добри продуцентски компании в Мексико.

Сред над 30-те филма, на които Селис е продуцент, са „Ели“ на Амат Ескаланте, получил наградата за най-добър режисьор в Кан, фестивалният хит „Прелетни птици“ на Кристина Гайего и Сиро Гуера и „Рома“ на Алфонсо Куарон с над 200 награди от цял свят. Николас Селис работи с международно признати творци, застава зад десетки оригинални проекти с високо художествено съдържание и мощно въздействие.

Творбата на Алфонсо Куарон се превърна в изключително доказателство за неговия талант на разказвач и за майсторството му да подрежда визуални шедьоври. Куарон е сценарист, режисьор, продуцент, монтажист и оператор на своя филм, вдъхновен от спомени и образи от времето на неговото детство.

Копнежът по Мексико води до своеобразно творческо „презареждане” – и резултатът е филм, създаден с любов и майсторство, който буди всеобщо възхищение; филм-картина на миналото, пречупена през личния спомен и душата на кинематографиста.

Зад продукцията застава стрийминг гиганта Netflix, който и през 2019 г. постигна успехи в продуцирането на много силни кинотворби на сериозни майстори, като „Ирландецът“ на Мартин Скорсезе, „Семейна история“ на Ноа Баумбах, и продължава да представя ексклузивно съдържанието си на голям екран, на престижни фестивални форуми.

Във фестивалната програма поставяме и още един интересен акцент върху „Рома“ и работата на Куарон – с мексиканския документален филм „Пътят към „Рома“, който е създаден от Андрес Кларионд и Габриел Нунсио като хронология и анализ на творческия процес, чиито резултат покори сърцата на почитателите на киното по света преди година.

Българската публика ще има шанс да се срещне отново с „Рома“ на голям екран благодарение на съдействието на Netflix и продуцента на филма Николас Селис, който ще участва в Международното жури на 24-тия София филм Фест. „Рома“ и „Пътят към „Рома“ ще имат по една ексклузивна прожекция на фестивала.