Стояна-Мария Константинова Мутафова – това е името й, записано в акта за раждане. на 2 февруари се навършват 102 г. от рождението на актрисата. Обичаната от всички актриса почина на 97 години. 

Родена е на 2.02.1922 г. Заедно с Георги Калоянчев, Татяна Лолова, Георги Парцалев и други актьори основават Сатиричния театър през паметната 1956 г.

"Много ми е зор - както искат, така да ме помнят" - това беше една от запомнящите се последни нейни реплики.

Снимка: satirata.bg

Тук подбрахме няколко любими фрази от знакови роли и от живота на талантливата Стоянка Мутафова (1922-2019).

Във филма „Топло“ (1978, реж. Владимир Янчев) тя има малка, но запомняща се роля на съдията, която в края на комедията оневинява съкооператорите, които искат да осигурят топлина в домовете си. Самата тя си нахлупва шапката и напуска съдебната зала, защото тъкмо са й съобщили, че в нейната кооперация са дошли... майстори.

Съдът присъди: Признава простите подсъдими за невинни. Поради нуждите на всяко домакинство от топла вода. И поради това, че са търсили топлина за хората... Свободни сте! Ура!

В успешния сериал на bTV Столичани в повече“ тя играе Марийка Чеканова, майка на Рангел и баба на Мария и Радко.

Рангеле, във Виена хич не е хубаво. Стойте си там, на село. Оставам тук, защото парното е по-силно. Весели празници и честита Коледа! Мен не ме мислете.

Вижте и кратки откъси от телевизионните театри "Вчерашни целувки" и "Големанов". В сатиричната пиеса на Ст. Л. Костов актрисата играе ролята на баба Гицка. Премиерата на постановката в Сатиричния театър е на 24 ноември 1966 г. Участват Георги Калоянчев, Невена Коканова, Никола Анастасов, Георги Парцалев, Татяна Лолова, Григор Вачков и още много звезди. Режисьор е Нейчо Попов, третият съпруг на Стоянка Мутафова. Представлението е играно над 400 пъти.

Ами напрегни се и ще се сгрееш!

"Понякога се чувствам много млада, много малка даже. Някои пъти като дете. Нещо детско си нося в себе си. Не се чувствам възрастна. Не, не, не. Не нося това, което много хора имат много рано - едно такова достолепие добиват в поведението си – така може, пък така не може. Както искам, така си живея."

"Аз съм комедийна актриса, но в живота си съм повече мрачен човек. Светлината и мракът се следват, смехът и тъгата са брат и сестра."

Снимка: btvnovinite.bg

"Театърът е всичко за мен. Не вървях по магистралата. Търсех пътечки, да ме закачат трънки и шипки. Така стигнах до героините си.“

СТОЯНА И ЛЮБОВТА

С Роберт Роснер – 28 години по-възрастен

Чешкият режисьор Роберт Роснер е с 28 години по-голям от Стоянка. Но тя е толкова горещо влюбена в него, че изобщо не забелязва това. Двамата се женят през 1946 г., като след брака си отиват да живеят във Виена. Работата на режисьора непрекъснато го води в родната му Чехия, заради което се налага двамата да се преместят там. Разделят се, защото носталгията й по България е прекалено силна. По-силна от грижите и любовта на съпруга й, по-силна от топлината, с която тамошната публика я приема. По-късно Стоянка споделя, че е съжалявала, че е прекъснала този брак, но мъката й по родината е била голяма. 

Снимка: btvnovinite.bg

Вторият й съпруг Леонид Грубешлиев й избива зъб!

Докато е с Роберт, Стоянка среща Леонид Грубешлиев - журналист и преводач. Така актрисата започва втория си брак, от който е и дъщеря й – Мария, известна като Муки. С втория си мъж актрисата е заедно едва 3 години и всичко приключва с шумен развод. Самата Стоянка е споделяла в интервюта, че често е ставала жертва на ревността на Леонид Грубешлиев. Във времето, в което е с него, след скандали и побоища тя е била със сцепена скула, счупени ребра, спукано тъпанче на лявото ухо, синини и зъб, който изважда от бузата си.

Снимка: btvnovinite.bgМалко преди развода, трамвай отрязва крака на съпруга й. Стояна се грижи за него, въпреки че се твърди, че по време на инцидента, той е отивал при любовницата си. След като се възстановява, Леонид Грубешлиев подава молба за развод.

Третият съпруг - голямата любов, която завършва трагично

Актьорът Нейчо Попов е човекът, когото Стоянка Мутафова нарича „любовта на живота ми”. Първата им среща е в Народния театър, където тя работи. Той пък е студент във ВИТИЗ. Самата актриса описва живота им като „безоблачна идилия”. За съжаление често се случва големите любови да бъдат преждевременно прекъсвани. Едва на 49 години Нейчо Попов получава инфаркт и умира. Стоянка Мутафова понася твърде тежко смъртта му.