Тук подбрахме няколко любими реплики от знакови роли на талантливата Стоянка Мутафова (1922-2019).

Във филма „Топло“ (1978, реж. Владимир Янчев) тя има малка, но запомняща се роля на съдията, която в края на комедията оневинява съкооператорите, които искат да осигурят топлина в домовете си. Самата тя си нахлупва шапката и напуска съдебната зала, защото тъкмо са й съобщили, че в нейната кооперация са дошли... майстори.

Съдът присъди: Признава простите подсъдими за невинни. Поради нуждите на всяко домакинство от топла вода. И поради това, че са търсили топлина за хората... Свободни сте! Ура!

В успешния сериал на bTV с 13 сезонаСтоличани в повече“ тя играе Марийка Чеканова, майка на Рангел и баба на Мария и Радко.

Рангеле, във Виена хич не е хубаво. Стойте си там, на село. Оставам тук, защото парното е по-силно. Весели празници и честита Коледа! Мен не ме мислете.

Вижте и кратки откъси от телевизионните театри "Вчерашни целувки" и "Големанов". В сатиричната пиеса на Ст. Л. Костов актрисата играе ролята на баба Гицка. Премиерата на постановката в Сатиричния театър е на 24 ноември 1966 г. Участват Георги Калоянчев, Невена Коканова, Никола Анастасов, Георги Парцалев, Татяна Лолова, Григор Вачков и още много звезди. Режисьор е Нейчо Попов, третият съпруг на Стоянка Мутафова. Представлението е играно над 400 пъти.

Ами напрегни се и ще се сгрееш!