Днес се разделихме с още една звезда - на 97 години почина актрисата, обичана от всички - Стоянка Мутафова. Светъл път на душата й!

"Много ми е зор - както искат, така да ме помнят"

 - беше една от запомнящите се последни реплики. Ще я помним с любов!

Стояна-Мария Константинова Мутафова – това е името й, записано в акта за раждане. Родена е на 2.02.1922 г. Заедно с Георги Калоянчев, Татяна Лолова, Георги Парцалев и други актьори основават Сатиричния театър през паметната 1956 г.

Снимка: btvnovinite.bg

Влиза в ролята на много образи, които остават незабравими, заради невероятния й талант - Дорина от “Тартюф”, Селямсъзката от “Чичовци”, баба Гицка от “Големанов”, Мария от “Михал Мишкоед”, Фьокла от “Женитба”, Коробочка от “Мъртви души”, Анна Андреевна от “Ревизор”, Брандахлистова от “Смъртта на Тарелкин”, Софрона от “Януари” и много други. Въпреки достолепната си възраст, голямата ни актриса и не слиза от сцената и на 97. Незабравими са ролите й в "Госпожа стихийно бедствие", както и в сериала "Столичани в повече". 

Стояна и любовта

С Роберт Роснер – 28 години по-възрастен

Чешкият режисьор Роберт Роснер е с 28 години по-голям от Стоянка. Но тя е толкова горещо влюбена в него, че изобщо не забелязва това. Двамата се женят през 1946 г., като след брака си отиват да живеят във Виена. Работата на режисьора непрекъснато го води в родната му Чехия, заради което се налага двамата да се преместят там. Разделят се, защото носталгията й по България е прекалено силна. По-силна от грижите и любовта на съпруга й, по-силна от топлината, с която тамошната публика я приема. По-късно Стоянка споделя, че е съжалявала, че е прекъснала този брак, но мъката й по родината е била голяма. 

Вторият й съпруг Леонид Грубешлиев й избива зъб!

Докато е с Роберт, Стоянка среща Леонид Грубешлиев - журналист и преводач. Така актрисата започва втория си брак, от който е и дъщеря й – Мария, известна като Муки. С втория си мъж актрисата е заедно едва 3 години и всичко приключва с шумен развод. Самата Стоянка е споделяла в интервюта, че често е ставала жертва на ревността на Леонид Грубешлиев. Във времето, в което е с него, след скандали и побоища тя е била със сцепена скула, счупени ребра, спукано тъпанче на лявото ухо, синини и зъб, който изважда от бузата си.

Малко преди развода, трамвай отрязва крака на съпруга й. Стояна се грижи за него, въпреки че се твърди, че по време на инцидента, той е отивал при любовницата си. След като се възстановява, Леонид Грубешлиев подава молба за развод.

Третият съпруг - голямата любов, която завършва трагично

Актьорът Нейчо Попов е човекът, когото Стоянка Мутафова нарича „любовта на живота ми”. Първата им среща е в Народния театър, където тя работи. Той пък е студент във ВИТИЗ. Самата актриса описва живота им като „безоблачна идилия”. За съжаление често се случва големите любови да бъдат преждевременно прекъсвани. Едва на 49 години Нейчо Попов получава инфаркт и умира. Стоянка Мутафова понася твърде тежко смъртта му.


Стоянка Мутафова в думи и мъдрост


"Понякога се чувствам много млада, много малка даже. Някои пъти като дете. Нещо детско си нося в себе си. Не се чувствам възрастна. Не, не, не. Не нося това, което много хора имат много рано - едно такова достолепие добиват в поведението си – така може, пък така не може. Както искам, така си живея"

"Аз съм комедийна актриса, но в живота си съм повече мрачен човек. Светлината и мракът се следват, смехът и тъгата са брат и сестра."

"Театърът е всичко за мен. Не вървях по магистралата. Търсех пътечки, да ме закачат трънки и шипки. Така стигнах до героините си.“

 

Снимка: bTV

Другите за таланта на Стоянка Мутафова:

Албена Павлова:
Стояна е актрисата, която, след като е разсмяла 600-700-800 човека, се прибира вкъщи тъжна – защото носи тъгата на познанието. 

Йорданка Стефанова:
Тя ми помага да намирам изход в трудно преодолими моменти, за което безкрайно много й благодаря. В мое лице тя има обичта, почитта и уважението на още една дъщеря.

Емилия Радева:

Само в нашата работа можеш да откриеш човека, жената, майката, приятеля. Стояна ме обогати – и като човек, и като актриса и ми даде полета да мога да продължа. Аз й се възхищавам. Тя пада, става, тръгва отново. Стояна е нещо уникално! Чудо на чудесата!

Любомир Нейков:

Най-ценният урок, който съм получил от Стоянка, е, че младостта продължава толкова, колкото сам си пожелаеш.

Видео със спомени за нея нея гледайте в сайта btvnovinite.bg