„Уроците на Блага“ е българското предложение за „Оскар“. Това съобщават от Националния филмов център (НФЦ) след заседание на комисията по подбора на българска номинация за участие в състезанието за международен пълнометражен филм на 96-ите награди на Американската филмова академия.

Всички членове на комисията – Людмила Дякова, Зорница София Попганчева, проф. Емилия Стоева, д-р Деян Статулов и Христо Христозов, са гласували единодушно за филма на Стефан Командарев.

Останалите кандидати – "Януари" на Андрей Паунов, "Случаят Тесла" на Андрей Хадживасилев и "Апокалипсис до поискване" на Петър Марчев, останаха с по нула гласове. 

Стефан Командарев е режисьор и на единствения български филм – "Светът е голям и спасение дебне отвсякъде", попадал в краткия списък от девет заглавия, борещи за "Оскар". Това стана през 2009 г., като лентата не успя да се нареди сред петте финалисти, участващи в церемонията.

„Уроците на Блага“ разказва за пенсионираната и наскоро овдовяла учителка Блага, която става жертва на телефонна измама. Филмът бележи голямото завръщане на Ели Скорчева ("Адаптация", "Ева на третия етаж" и "Дом за нашите деца") в киното след 30-годишно отсъствие.

В българско-германската продукция участват още Стефан Денолюбов, Асен Блатечки, Иван Бърнев, Ирини Жамбонас, Розалия Абгарян, Ивайло Христов, Герасим Георгиев-Геро.

„Уроците на Блага“ ще бъде показан за първи път пред българска публика на фестивала на българското кино във Варна "Златна роза" (20-28 септември), а в София ще може да се види на 16 ноември, при откриването на "Киномания" в зала 1 на НДК.

Припомняме, че на международния филмов фестивал в Карлови Вари „Уроците на Блага“ получи голямата награда „Кристален глобус“ за най-добър филм и наградата за най-добра женска роля на Ели Скорчева.

За проблемите около миналогодишната българска номинация за "Оскар" можете да си припомните тук: