Режисьорът Стефан Командарев снима документален филм за донорството на органи в България.

Работното заглавие е "Игрите на живота" и темата е болезнена за страната ни - към края на 2019 г. над 1100 души чакат трансплантация.

Статистиката обаче не говори в наша полза.

Стефан Командарев твърди, че личната му мотивация да се заеме с този тежък проект са данните: България е на последно място по донорски ситуации в Европа. През 2019 година става дума за 16 трансплантации, а през миналата 2020 г. - само за 4.

"Общо взето, нещата са трагични", обобщава Командарев.

Парадоксалното в случая е, че България първа в Източния блок прави бъбречна трансплантация (през 1969 г. в Александровска болница) и първа осъществява сърдечна трансплантация (проф. Александър Чирков през 1986 г.).

Само за миналата година обаче 35 българи са платили над 25 хиляди евро, за да им бъде направена трансплантация от жив донор в Турция.

"Всеки ден в гробищата и крематориите отиват стотици органи, които биха могли да спасят живот", казва Командарев.

Той обаче вярва в добрината на българите и в това, че културата на донорството, на жеста да спасиш живот, у нас може да бъде повишена. Затова и снима новия си документален филм.

"Надявам се да го завършим до края на лятото, за да могат да го видят повече хора на открити прожекции и да предизвика дебат".

Какво още казва Стефан Командарев чуйте във видеото по-горе, а цялото предаване гледайте на btvplus.bg