Спомняте ли си романтичния трилър „Обича ме, не ме обича“ (2002) с Одри Тоту? Това е първият пълнометражен игрален филм на Летисия Коломбани, написан и режисиран от самата нея. В интервю за BBC от 2003 г. Одри Тоту коментира работата с Летисия така: „Намирам я за много прецизен режисьор. Тя знае точно какво иска. Въпреки че е много млада, съумява да контролира целия процес. Беше изследвала темата на филма в детайли“. А темата на „Обича ме, не ме обича“, приет изключително топло от публиката, е онзи странен вид лудост или обсесия, наречена еротомания. След това Коломбани пише сценария и режисира „Моите звезди и аз“ (2008) с Катрин Деньов и Еманюел Беар.

За да се стигне до адаптацията на собствения й роман – „Плитката“, публикуван от Grasset през май 2017 г. и спечелил серия от награди, включително „Кристален глобус“ 2018 за първи роман. Определян като затрогващ разказ за надеждата и обновлението на живота, като празник на женствеността, постоянството и човешката свързаност, днес „Плитката“ има преводи на 40 езика и статут на бестселър с над 5 милиона читатели!

Летисия Коломбани преплита историите на три жени – Джулия, Смита и Сара, които само привидно нямат нищо общо помежду си. В Индия Смита отчаяно се стреми да осигури образование и по-добър живот за дъщеря си. Това я принуждава да впрегне цялата си изобретателност и решимост и да избяга от малкото си село въпреки нищожната вероятност за щастлив развой. По същото време в Сицилия Джулия работи в ателието за перуки на баща си, последно по рода си в Палермо. Но когато баща й става жертва на тежък инцидент, тя установява, че работилницата е на ръба на фалита. Джулия ще се опита да се справи с това предизвикателство и да гарантира прехраната на семейството си. Третата героиня е адвокатката Сара, която живее в Канада. Разведена майка на три деца, Сара схваща своята самоличност като функция на професионалната си кариера. Ала точно когато е на прага на значително повишение, е диагностицирана с рак на гърдата и животът й се преобръща…

Авторката се фокусира върху крепката воля на трите жени, всяка от които решава да даде на живота си цел, обслужваща най-добре личните й потребности. Те не се свенят да нарушават правилата и традициите, с които са закърмени, с ясното съзнание, че това „своенравие“ ще им коства известни жертви. Заснет на три континента – на хинди, италиански и английски език, и озарен от присъствието на три забележителни актриси - Ким Рейвър, Фотини Пелузо и Миа Мелцер,  „Плитката“ е дълбоко човешки филм за женската устойчивост и сила, за изпитанията и несгодите, пред които всички сме равни. Джулия, Смита и Сара се оказват свързани като кичурите в една плитка – въпреки произхода си, океаните, които ги делят, икономическите и културните различия. Фактът, че авторката на романа е режисьор на филмовата адаптация, прави това трансконтинентално пътешествие още по-любопитно.