„Дай ми знак” е новата песен на участника в "Гласът на България" Тихомир Митов, който я издаде под псевдонима TIMAS. Оттук-нататък изпълнителят ще се изявява с него. Това е и ново начало за музиканта, смисъл, закодиран и в текста на новото му парче. С него този път той успя да си направи подарък за рождения ден, за което мечтае отдавна. На 12 юни Тихомир стана на 29 години, а „Дай ми знак” направи своята премиера само ден по-късно. На 14 юни песента беше представена в ефира на bTV Radio. Дигиталната дистрибуция на песента е поверена на Warner Music/Орфей Мюзик.

TIMAS или Тихомир Митов е доказателство, че няма значение къде си намерен и дали си осиновен, по-важно е да обичаш родителите си – хората, които са те отгледали и са ти дали любовта си, да следваш пътя си и да осъществяваш мечтите си.

Снимка: Личен архив

 

В четирите сингъла, които е издал до момента, той умело вплита латино ритми, фолклорни мотиви, електронна и денс музика. Песните, които го представят на музикалната сцена са „Лято по две” (муз. и аранж. – Светлин Къслев, текст - Evangeline), „Аз съм тук”, записана с квартет  „Славей”  (муз. и аранж. Александър Кипров, текст – Цвети Милева), „Слънчев удар” (муз. и аранж. Александър Кипров, текст – Илия Григоров) и авторското му парче „Сеньорита”, което представихме в Ladyzone, заедно с интересната и интригуваща изповед на музиканта. През 2016 г. той получи наградата „Дебют” на Съюза на артистите в България, а с участието си в „Гласът на България” излезе на светло пред широката публика.

„Дай ми знак”, реализирана с подкрепата на Национален фонд „Култура” и с продуцент Moon Invasion, е стъпка напред и нагоре за изпълнителя, „скрит” под псевдонима TIMAS. Той споделя идеята си за ново име и ново начало в кариерата, както и за създаването на авторски албум. През смях разказва и за реакцията на майка си, която се изненадала кой е този TIMAS, който използва снимките на сина й!

Тихомир, как реши да направиш промяна с името си и да се заявиш като TIMAS?

„Дай ми знак” е първият мой проект, който излиза с псевдонима ми TIMAS. Дори и за мен е малко странно това (смее се, б. а.). Но асоциирам псевдонима си с част от текста на песента „Дай ми знак”, в който се казва: „Да започнем от начало...”  Наистина се надявам новата песен и псевдонимът ми да дадат старт на новото начало в кариерата и в живота ми!

Кой ти даде този псевдоним или е твоя хрумка?

Още като малък се заигравах с името на майка ми, която се казва Маргарита и с моето – Тихомир. Така се случи и сега. И ето ме с псевдоним. Като проверявах името в Гугъл, се оказа, че много хора, обикновено испанци, ги наричат TIMAS. Дори са ме питали какво означава и откъде идва, но не съм се интересувал. Истината е, че идеята за по-кратко име, дойде от ежегодното ми участие в международния конкурс „Miss & Mr. Grand Sea”, където съм жури. Тихомир Митов е име, което е малко дълго за изговаряне особено за чужденците. А и предстои да направя няколко песни на английски език и прецених, че е по-добре да излязат под псевдонима TIMAS.

Най-сетне успя да си подариш песен за рождения ден!

Да! На 12 юни навърших 29 години, а „Дай ми знак” излезе на следващия ден, така че този път успях (усмихва се, б. а.)! Истината е, че отдавна искам да си подаря песен и видеоклип за рождения ден, но все не се получаваше, защото промотирах песните все през есента. Но тази година така се стекоха обстоятелствата, че най-накрая сбъднах тази своя мечта и си направих подарък.

Какво е „закодирано” зад посланието на „Дай ми знак”, може би любов?

Да, разбира се, че е любов! Идеята ми за песента е да събуди в половинката онази любов, за да ти даде знак, че и тя иска да сте заедно. Защото ти си влюбен, очакваш да е така и с отсрещната страна, но чакаш знак от нея. Аз се радвам на любов и съм щастлив, че ми се случва!

И сега ли е така?

Разбира се! Имам любов, която ми доставя тази емоция, която дава криле и ме кара да творя и да се чувствам жив. А и винаги съм влюбен в живота!

Вече има ли отзиви за новата ти песен? 

Да, има отзиви... Най-забавният за мен беше от майка ми, която не знае тази история с псевдонима ми TIMAS. Не съм й я споделял нито преди, нито сега. Майка ми звънна с въпроса: „Мамо, кой е този, който ти използва снимките?” (Прихва да се смее, б. а.)... Толкова се забавлявах, докато й обясня, че това съм аз, че TIMAS е псевдоним, който ще използвам вече.

В „Дай ми знак” отново има и фолклорно звучене, което е характерно за музиката ти.

Да, отново експериментирам, като вкарвам автентични фолклорни мотиви в песента... Дори признавам, че именно народната музика, която внушава уникалност и дава широта на изпълнението, ме вдъхнови за песента. В началото фолклорът присъстваше много повече, което е типично в мой стил, защото отново исках да направя парче с фолклор и поп-хаус звучене. В последствие реших музиката на „Дай ми знак” да е по-различна от тази в предишните ми парчета. Написах я заедно с Цветелина Маринова от дует „Expose”, върху нея работих и с Fabrizio Parisi, The Editor. Текстът отново е на Цвети, която е талантлив автор. С нея и дуетната й половинка Светльо се запознах в „Гласът на България” и оттогава много си комуникираме. Относно текста, й се обадих, щом бях готов с демо записа. Признавам, че този път не можех да намеря правилните думи. Но й казах, че искам да пея за любов. Отговорът й беше, че ако музиката я докосне и усети същата емоция, ще напише текст. Прави й чест, че беше откровена с мен! Радвам се, че звученето й е допаднало и написа текста на „Дай ми знак”.

Разкажи и за видеото, което е към песента?

Минималистичното и стилно видео към песента „Дай ми знак” е на режисьора Добромир Николов. Благадорен съм на всички, които участват в него! Балерините Анна Младенова и Цвета Цочева са прекрасни със своите нежни движения, които предават смисъла на думите. Велислава Цветкова Дипчикова – хореограф на балет „Expose Team”, стои зад танца в клипа. Поканих и две приятелки – Даниела Симеонова и Борислава Сергиева, които нямаха представа какво точно трябва да правят, аз също (усмихва се, б. а.), но в последния момент експериментирах, както направих и в предишния си проект – „Сеньорита”.

Снимка: Личен архив

Какво още да очакваме от теб?

Работя и върху други проекти – единият отново ще е с фолклорни мотиви, но ще пея на английски език. Работя и върху създаването на първия си албум, който изцяло ще бъде с песните, които ще издавам под псевдонима TIMAS. Единствената песен, която ще включа в него и я изпълнявам като Тихомир Митов, ще бъде „Аз съм тук”, защото тя разказва моята история и е много лична за мен.