Унгарската фолклорна формация The Moon and the Nightspirit е последното допълнение в музикалната програма на първото издание на Transfiguration Festival, провеждащо се между 6 и 9 август в архитектурния резерват село Долен.

Бандата ще излезе на амфитеатралната фестивална сцена във втория ден от събитието – 7 август, заедно със Smallman – една от най-ярките родни алтернативни рок групи и Villagers of Ioannina City.

Строящият се специално за Transfiguration Festival амфитеатър ще бъде открит на 6 август с изпълненията на Бalkansky с Теодосий Спасов и превърналите се в легенда Исихия, за които това ще бъде първи концерт за последните 10 години.

На третия ден (8 август), голямата сцена ще бъде поле за изява на популярната в цял свят турска етно гордост Baba Zula, интерпретиращите по уникален начин уърлд и етно мотиви Irfan и Kayno Yesno Slonce. И двете групи ще представят своите нови албуми. Вечерта на 9 август внушителният амфитеатър ще се преобрази в своеобразен кино салон, където ще се прожектира премиерно пълнометражната версия на документалния филм "Това е България".

С оглед на многобройните запитвания за еднодневни пасове, организаторите на Transfiguration Festival пускат 40 билета, валидни за един фестивален ден по избор от фестивалната програма. Билетите вече се продават на цена от  60 лв. в мрежата на Eventim в цялата страна. Пълната програма на малката сцена, работилниците, ателиетата и атракциите ще бъде оповестена съвсем скоро на официалния сайт на фестивала и в медийното пространство.

А сега няколко думи за The Moon and the Nightspirit. Музикалното оформление се ражда в Унгария през 2003 г., когато цигуларката, пианистка и вокалистка Агнес Тот се събира с китариста Михали Сзабо, за да творят заедно. В концертния състав на бандата влизат още басистът Гергели Чех и Габор Вех на барабани и перкусии. Музиката черпи вдъхновение от старите унгарски приказки и фолклорните национални традиции, като групата ги (ре)интерпретира, водени от силно развития им музикален дух. До момента имат издадени 5 албума, като последният "Holdrejtek" е издаден миналата година от легендарния немски лейбъл "Prophecy Productions".

The Moon and the Nightspirit са делили сцена с имена като Blackmore’s Night, Corvus Corax, Arcana и Wardruna и са свирили на някои от най-големите готик и средновековни фестивали в Европа и Щатите, като Trolls et Legendes (Белгия), Wave-Gotik-Treffen (Германия), Festival Medieval (Германия), Faeriecon (САЩ) и Castlefest (Холандия). Музика на The Moon and the Nightspirit можете да чуете в техния YouТube канал.