Джон Малкович излиза на сцената на Народния театър на 16, 17 и 18 февруари, съобщават от театъра.

За първи път световноизвестният американски актьор ще играе на българска сцена. Той ще се изяви заедно с една от най-популярните литовски актриси – Ингеборга Дапкунайте в спектакъла "В самотата на памуковите полета" на режисьора Тимофей Кулябин, който през декември постави "Нора" в Народния театър, пише БТА.

Снимка: Vladimir Burtsev

"Интересът на хората към гостуването на Малкович в последните няколко месеца е забележителен. Още следващата седмица Народният театър официално ще обяви старта на продажбата на билети за спектакъла. Феновете ще могат да закупят своя пропуск от сайта и касите на театъра", допълват от Народния театър.

Снимка: Getty Images

Джон Малкович е роден на 9 декември 1953 г. в Кристофър, Илинойс (САЩ). През 1976 г. става един от основателите на чикагския театър "Степенулф". Мести се в Ню Йорк през 1983 г. и се появява в пиесата "True West".

Играе на "Бродуей" с Дъстин Хофман в "Death of a Salesman" (1984). За тази роля получава наградата "Еми", когато пиесата става телевизионен филм. 

Дебютира в киното с филма "Място в сърцето" (1984), за който е номиниран за "Оскар" - за най-добра мъжка второстепенна роля.

Получава номинация за "Оскар" отново в същата категория през 1994 г. за ролята си във филма "Под прицел" (1993).

Други филми с негово участие са "Място в сърцето", "Империята на Слънцето", "Опасни връзки", "Желязната маска", "Развратникът".

Емблематична е ролята на актьора във филма "Да бъдеш Джон Малкович" по сценарий на Чарли Кауфман, в които изиграва вариация на себе си.