Музиката е голяма работа. По-голяма от всичко останало, в което вярваме, но не можем да си обясним. Толкова голяма работа е музиката, че може да създава спомени и от най-безинтересните… стълби.

Лято е. Толкова е отдавна това лято, че "Ла Пиовра"-та до ММЦ Приморско е още тотален хит сред тийнейджърите, какъвто толкова отдавна съм била и аз. Намирам се по средата на широко, но не високо, стълбище с гръб към затихващото парти и лице към далечната възглавница, когато след трениран диджейски преход с пълна сила гръмва We Come One на Faithless от своята стъклонатрошаваща 200-и-някоя секунда! ТУП-ту-дуп… ту-дуп… ту-дуп… ТУП!

Край на спомена! Просто помня кога една песен ме е връщала някъде, откъдето съм си тръгвала. Помня един момент, едно място и нищо съществено, само заради песента, която е прозвучала. Просто има такава музика. Музиката е голяма работа.

Faithless са голяма работа в музиката. Тази година Maxi Jazz и Sister Bliss празнуват 20-годишнината на общото си музикално същество, познато ни като Faithless, обикаляйки по-малки, големи и огромни фестивални сцени и концертни локации, за да споделят за пореден път на живо емоцията от музиката с милионите си фенове.

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

7 албума и 20 години спомени ЗА и ОТ големи песни ще озвучават и Петроварадинската крепост в Нови Сад на 12 юли! Faithless канят и българските си фенове на музикално приключение по пътищата на собствената си история, което ще се развихри в рамките на тазгодишния EXIT Festival. Приех поканата от името на всички родни Faithless фенове в разговор по телефона със Sister Bliss. Измежду преведеното на нормален език мое заекване, ще откриете любовта към Faithless, тази към музиката и онази към българските фенове, които чаровната (и по телефона) Sister Bliss разкри. Ето как…

Здравей! Първо: честита 20-а годишнина и благодарности за музиката! Как вървят празненствата досега?

О, много благодаря! Изкарваме си страхотно! Свирим на едни от най-добрите фестивали в Европа и сме много благодарни за тази възможност. А и изглежда хората се радват да ни видят. (смее се)

Ние също нямаме търпение да ви видим на живо на EXIT!

Благодаря! Наистина мина доста време и всичко, което се случва, осмисля завръщането ни след "пенсионирането". Заслужава си…

Често, когато хората достигнат важен момент в живота си, както е вашата 20-а годишнина, се връщат назад към миналото и се опитват да преценят дали са се справили добре. Ти доволна ли си от това, което постигнахте с Faithless?

Мисля, че то е повече, отколкото повечето банди успяват да направят. Всички тези албуми – общо седем! Някои групи не издържат и седем дни, какво остава за 17 години. Мисля, че успяхме да направим нещо, което обогати световната музика, но и успя да достигне до сърцата на хората. Не беше просто музика за забавление. Според мен красотата на Faithless е в текстовете на Maxi и в това как те останаха в сърцата на публиката и са значими за тях, и техния живот – това е много истинско чувство. Мисля, че няма как да се справим по-добре като музиканти. Не правим музика, само за да продаваме много албуми или много билети за концертите ни, искаме музиката ни да значи нещо за хората и според мен фактът, че все още получаваме покани да представяме шоуто си на различни места, означава, че сме постигнали това. Горда съм и съм благодарна, че имах възможността да работя с Maxi и да създам нещо повече с музиката си – защото когато тя бъде съчетана с текстовете на Maxi, тя става нещо по-голямо, по-могъщо. Затова, какво мога да кажа, щастлива съм! Ако зависи от мен, бих продължила да правя албуми, докато умра, но не зависи само от мен.(смее се)

Но би било чудесно…

Да, нали. Както казахме с последния си албум "танцът никога не свършва".

Всички се надяваме на това…

Ами, ще отпразнуваме 20-годишнината и ще видим как ще се чувстваме след това. Освен това, ние имаме и самостоятелни музикални проекти, които се развиват паралелно и които са вълнуващи за нас - по този начин успяваме да поддържаме нещата свежи.

Разбрах, че подготвяте и албум с ремикси, в който влизат доста впечатляващи имена – Rudimental, Tiesto, Avicii и много други. Как избрахте изпълнителите, които да поканите да вземат участие в проекта?

Това е микс от хора, които смятаме за герои, хора, с които сме споделяли пътя си в бизнеса и познаваме от много време, както и такива, които искаме да подкрепим, на които искаме да предоставим по-голяма платформа – хора, които са може би по-ъндърграунд, като Booka Shade или Purple Disco Machine. Вълнуващо е да можем да представим новите таланти, заедно със старите Богове. Много внимателно обмислихме кого желаем да поканим да се включи в този проект. С всички артисти имаме изградена връзка през годините и просто им писахме имейл или звъннахме по телефона, казавайки им: "Хей, момчета, бихте ли се навили на това? Означава много за нас и смятаме, че вие ще се справите най-добре с работата?" Та, така станаха нещата – съвсем естествено.

Има ли някого, с когото искахте да работите по проекта, но когото по някаква причина не успяхте да привлечете?

Всъщност, не. В общи линии, всички, които поканихме, имаха възможност да се включат. Имаше някои, които първоначално трябваше да участват, но впоследствие се оказа, че имат ангажименти с пътувания или нещо друго, което ги възпрепятства. Но, може да се каже, че 99% от хората, с които искахме да работим, откликнаха и това е много приятно чувство.

От последния албум на Faithless изминаха вече не малко години и доста неща се промениха в музиката на световно ниво за това време. Денс музиката във всичките й вариации превзе света! Как възприемаш тези промени и те влияят ли, променят ли по някакъв начин музиката на Faithless?

Не точно. Винаги сме слушали много, много музика от всякакви жанрове и особено денс музика, защото като продуцент за мен винаги е било важно звученето на продукцията ни - искаш да звучиш адекватно и актуално, но в същото време и някак вечно, непреходно. Затова и до ден днешен слушам много музика и този мой стремеж със сигурност ми действа по някакъв начин. От друга страна обаче, мисля, че промените не ни влияят много, защото смятам, че ние сме създали собствено звучене, създали сме си пространство в музиката, точно заради това.

В днешно време има огромно количество много добра денс музика, изключително много! Като DJ получавам по 400 записа на седмица! Дигиталният свят промени същността на музиката – начинът й на създаване, продукцията.

За радиошоуто ми, което вече се слуша в над 80 държави, получавам толкова много промо записи, че е много трудно да избирам. Слушам и си казвам: "О, това парче е готино. А! И това е много яко. И това е много добро", но имам ограничено време, в което мога да ги представям и е възхитително каква демокрация в създаването на музика наблюдаваме. Има интернет и компютри – можеш да правиш музика на лаптопа си и то относително евтино. Когато ние започвахме, за да създадеш нещо, което наистина звучи добре, трябваше да похарчиш доста пари за голямо студио. А днес тази технология е много по-широкодостъпна.

И толкова много музика… Което затруднява и изпълнителите – трудно е да изпъкнеш, да се наложиш със собствен "глас". Ние сме късметлии, че Faithless има собствен "глас", при това открояващ се и доста разпознаваем, вече от 20 години. Но да започнем всичко отначало, сега… би било много трудно. Аз обаче вярвам, че ако музиката ти е добра, тя ще достигне до хората. Някак. Тя ще успее. Просто ще трябва да наблегнеш и на маркетинга…

В тази демократична ера за създаването на музика, сред изобилието, като продуцент, как избираш? Как знаеш, че нещо има потенциал и искаш да работиш с даден артист?

Просто знам. Защото имам усет. Създавам и пускам музика за хората вече 25 години и ги наблюдавам как реагират на нея. Знам какво харесвам, създала съм си определени предпочитания. За няколко минути слушане мога да преценя дали това не е моето нещо, дали в това, което слушам, има нещо специално, дали е емоционално, дали ритъмът е вълнуващ, дали искам да скачам из цялата стая, докато го слушам. За мен е много лесно, дори за няколко секунди, да разбера дали нещо е пълен боклук или е велико!

Предполагам, че и това е причината да си тази, която си, а не някоя друга. Не е работа за всеки – ти просто знаеш…

Това е истината. Аз просто знам… (смее се)

Снимка: Robby Bone/thesisterbliss.comТа, до EXIT Festival остават броени дни. Много български фенове ще пътуват за фестивала…

Това е чудесна новина! Искаше ми се да имаме шоу и в България. Забавлявали сме се страхотно с вас, хора!

Трябва да се върнете!

О, благодаря, с удоволствие!

А за какво да се подготвяме на EXIT? Какво ще бъде шоуто?

Много се вълнуваме за това шоу! Свирим музика от всичките ни албуми от последните 20 години. Шоуто е много, много… грууви. Хората танцуват, полудяват, досега енергията е фантастична! Може да се каже, че сме ви приготвили музикално пътешествие.

А ние нямаме търпение да се впуснем в него! За финал, би ли ми препоръчала песен на някоя от групите или артистите от твоя лейбъл?

О, да, имаме няколко много добри парчета в момента. Ще препоръчам една много красива песен – "Our Town", на letthemusicplay, която е с участието на номинираната за Mercury Prize (отличие за най-добър албум, връчвано на изпълнител от Великобритания и Ирландия) – Кейт Темпест (Kate Tempest). Тя е невероятна. Текстът е чудесен. Тя е истински поет. Прилича на Maxi в някаква степен, само дето е момиче. Създадохме страхотна музика заедно. Бих препоръчала да чуете точно тази песен, защото е и много подходяща за лятото, в чийто разгар се намираме.