Филмът "Сестра" на Светла Цоцоркова бе отличен със специален диплом в програмата "Нови режисьори" на приключилия преди дни 67-и филмов фестивал в Сан Себастиан. "Сестра" е вторият пълнометражен филм на режисьорката след "Жажда", носител на много международни филмови награди. 

Историята в "Сестра" проследява живота на едно момиче и как нейните трагикомичните лъжи са на път да унищожат света на семейството й. В главната роля е младата Моника Найденова, откритие на Цоцоркова от филма й "Жажда".

 

Останалите централни роли са поверени на Светлана Янчева, Асен Блатечки, Елена Замяркова, Валентин Ганев и Иван Савов. Сценарият е дело на Светослав Овчаров и Светла Цоцоркова, които са и продуценти на филма.

"Филмът на Цоцоркова е за семейния живот и сестринството; за малките, уж невинни лъжи, които споделят членовете на едно семейство и за начина, по който могат да бъдат преодолени противоречията между близки хора – теми, които са познати на всеки от нас", пише за филма Ксавие Анри-Рашид (Film Republic) в списание "Variety".

"Вторият пълнометражен филм на Светла Цоцоркова е доказателство за нейния талант и способности да пресъздава отношения между членовете на едно семейство, обусловени от средата, в която живеят", пише Кристобал Соаги след премиерата на "Сестра" в списание "Cineuropa".

Филмът "Сестра" започва пътя си като проект на "София Мийтингс" и е подкрепен от фестивалите в Арас – Франция, Солун – Гърция, Хонконг – Китай. "Сестра" е продукция на "Омега Филмс" и "Фронт филм" в копродукция с Катар.