Секси, бляскава история за съперничеството между две бизнесдами, създали козметичната индустрия и променили живота на милиони жени. Това е фокусът на романа "Руж" - хроника за жестоките борби, които съпътстват изграждането на една от най-мощните индустрии в света в началото на 20 век. 

Дебютната творба на Ричард Кършенбаум - водещ рекламен и маркетинг специалист отвъд Океана, е сравнявана със "Сбъднати молитви" на Труман Капоти, заради светлината, която хвърля върху света на висшето общество и бизнеса. 

Ричард Кършенбаум

"Руж", чиито права за екранизиране на голям екран вече са купени от "Сони", не е просто история за пудра и червила, бляскави дами и холивудски звезди.

Това е роман за трансформацията, която преживява нежният пол през 20-е години, когато се увеличава прослойката на модерните и различни млади жени, учили в колеж. Те искат повече за себе си от брачно блаженство.

Кършенбаум базира част от своите фикционални персонажи на пионерите в индустрията Хелена Рубинщайн и Елизабет Арден и тяхното легендарно съперничество.

"Двете създават първата дамска многомилиардна част от обществото в момент, когато на жените дори не е разрешено да взимат заеми. Това е изключително. Исках да покажа с какво са се сблъсквали те", обяснява Кършенбаум. 

Животът на една от неговите героини – Жозефин Херц, й носи изпитания от младини. На 22 години все още с истинското си име Джосая тя избягва военните ужаси в Полша и стига чак до Австралия. С времето, с чар и находчивост, се превръща от обикновено еврейско момиче в световна модна икона и най-богатата дама в света.

Линията й червила, руж и парфюм "Княгиня Орлов" стават хит, а спиралата й за очи "Лашматик", първата в света достъпна за масите и лесна за полагане, оказват по-голямо въздействие върху очите на жените и техния живот, отколкото контактните лещи.

В края на живота си Жозефин има шест хиляди служители по целия свят, милиарди приходи, къщи, колекции от произведения на изкуството. 

Нейна съперница и също пионер в бранша е Констанс Гарднър, матроната на висшето общество, красавицата на нюйоркския елит, доайен на бизнеса от врата до врата.

В тяхното скандално съревнование се намесват Сиси Лопес, създала балсама за коса "Кралица Сиси" и превърнала се в най-богатата в света афроамериканка, както и Мики Херонски, отракан и извънредно красив евреин, чийто козметичен бизнес е основан в холивудски бардак.

"Руж" излиза по книжарниците от издателство "Кръг" в превод на Надя Баева.