Рисунка на българско дете е избрана за емблема на 12-тия Международен творчески конкурс "Голещи", Румъния. Творбата е на единадесетгодишната Диана Бозова и е наречена "Панагюрското златно съкровище". Това съобщи за БТА Майя Ананиева, художник и ръководител на плевенската арт школа "Колорит", където вече трета година Диана, която е от Златоград, се обучава онлайн.

Избраната творба е отпечатана на сертификатите, връчвани на победителите в конкурса и вече краси сайта на музея "Голещи", организатор на творческата надпревара. Диана получава и почетна награда за постижения.

Възпитаници на плевенската арт школа са получили още отличия. Бронзов медал е присъден на седемгодишната Мартина Петрова, носител на награда "Финалист" е Радостин Кралев (15 г.), а почетно отличие получава Габриела Радуловска (4 г.).

В конкурса са участвали хиляди творби на деца и младежи от различни държави по света. Темата, по която са работили, е била "Съкровищата на моята страна".

"Всяка година темата на конкурса е различна, но винаги е насочена към търсене и пресъздаване на картини на историята, културата и националната идентичност", подчерта Ананиева. Тя добави, че изложбата с творби от международния форум е експонирана в галерията на музея.

Снимка: БТА