Търсенето на разкази за произхода, които да свържат отделните познания, е старо колкото и човечеството.  Повечето историци изследват детайлите – точните дати, личностите, документите. Но какво трябва да се направи, за да се изследва цялата история – от Големия взрив до наши дни, че и какво ни очаква в бъдеще? 

Американският историк Дейвид Крисчън се стреми да отговори точно на този въпрос, създавайки проекта "Голямата история". Луксозното издание на "Произход на всичко" е различната история, която не признава националните граници и разкъсания начин, по който се преподава науката за миналото. Той повежда на пътешествие през всичките 13,8 млрд. години и ключовите събития в тях – и след тях, от които в крайна сметка произхожда Земята такава, каквато я познаваме. 

"Произход на всичко" е съвременен и ненадминат разказ, базиран на изследванията върху глобална общност от повече от седем милиарда души и който  обединява знания от всички краища на света. Това е разказ за произхода на съвременните хора и се основава на обединяващата всички ни съвременна наука.

Снимка: Сиела

Дейвид Крисчън проследява хронологично всички "прагове" на развитие на Вселената ни: от Големия взрив и появяването на първите звезди, през образуването на Слънчевата система, появата на първия живот на Земята, развитието на цивилизациите до техния предстоящ крах и изчезването на Вселената. 

"Произход на всичко" е история, в която миналото, настоящето и бъдещето образуват хармоничен разказ, в който в крайна сметка виждаме своето отражение – на вид, който може да и да гледа с разбиране назад, и да мечтае за това, което го очаква занапред.

"Написах тази книга с оптимистичното убеждение, че ние, съвременните хора, не сме обречени на хронично състояние на фрагментарност и безсмислие. От творческия ураган на съвремието ни се появява един нов, световен разказ за произхода, изпълнен с толкова смисъл, благоговение и загадки, колкото и всеки един традиционен разказ за произхода, но основаващ се на съвременните научни постижения на редица дисциплини", казва Дейвид Крисчън.

"Отдавна се възхищавам на Дейвид Крисчън. В "Произход на всичко" той елегантно поднася доказателства и прозрения от различни области на науката в един достъпен исторически разказ", коментира основателят на "Майкрософт" Бил Гейтс.

Снимка: Сиела

Прочетете откъс от "Произход на всичко" от Дейвид Крисчън, която излиза от издателство "Сиела". >>>