Ясни са победителите в конкурса на Софийския университет "Св. Климент Охридски" за текст на песен. Конкурсът "Български текст на песен" се организира за трета поредна година от студенти на Софийския университет с целта да се създадат музикални колективи, които да работят по песни с текстове на български език.

Тази година за първи път в церемонията беше включена "Награда на общността", в която гласуват партньорите на конкурса и финалистите от последните две години. Наградата спечели Деница Ангелова, студент по психология на Великотърновския университет.

Деница също така бе наградена с второ място в конкурса, което раздели със Светослава Славова – студент по българска филология на Софийския университет. Първо място с текста "Ти за мен дали се питаш?" спечели Соня Станчева, студент в специалност "Поп и джаз" на Югозападния университет.

Текстът "Сонет" спечели миналогодишното издание на конкурса, който е дело на Иван Савов – студент по право в Софийски университет. По музиката и аранжимента работиха Щилиян Михайлов и Румен Проданов. Щилиян е специалист по популярна музика, работи като преподавател по английски език и е член на журито от 2016-а досега. Румен е студент по музика в Софийския университет и жури на първото издание на конкурса. Двамата успяват да пригодят текста в комбинация с пиано.

Организаторът на конкурса Атанас Нейчев е създал екипи и по други текстове. Събина Бодурова и Гюлфер Ибрям работят в Пловдив по текста на Мари-Виолет Йовкина "Планета Земя", Габриела Даганова работи в София по текста на Любомира Петева "Глътка море", която ще бъде записана в Бургас. "Езикът на цветята" на Десислава Петрова също е от избраните текстове за запис, но ще се пренаписва да бъде изпълняван от дете. 

Екипът на конкурса ще търси ученици, с които да работят по вокалите. Конкурсът се приема много добре сред студентската общност и видимо се създава музикална мрежа от цялата страна. От тази година към музикалните колективи на конкурса от София, Пловдив, Бургас и Плевен се присъединява певицата Александра Алексадрова. Български музиканти, живеещи в Холандия, САЩ и Великобритания също се включват в инициативата.

Конкурсът мотивира идеята да се създаде специализиран курс по писане на текстове на песни в няколко филологически факултета из страната. Изданието през 2019 г. ще бъде отворено и за ученици, заради високият интерес от тяхна страна тази година.