През изминалата година филмите не бяха никак малко, затова пък имаше някои, които запомнихме.

Излязоха няколко от дългоочакваните заглавия - "Хобит", "Черният рицар", краят на сагата "Здрач", екранизацията на "Игрите на глада", поредният Бонд, но имаше и някои много приятни изненади - например "Приятелю Тед", "Проектът Х". Със сигурност някои от най-добрите филми все още не сме гледали, но ще видим в началото на следващата година, след като вече се окичат с по някоя и друга престижна награда.

А дотогава - ето кои смятаме, че са лентите на 2012г.:

Животът на Пи

Започваме отзад напред - последният филм на Анг Лий е приключенски от първия до последния си кадър и предлага екранизация на правилния роман с още по-точните средства. Като добавим опита на режисьора и чудесния актьорски състав, както и набитото око за "що е то операторско майсторство" (отличен 6), а за финал - щедрото използване на компютърна анимация, която изглежда напълно реалистично - в крайна сметка се получава филм, който просто трябва да се види.  

007: Скайфол

Сам Мендес внася нов нюанс в юбилейния филм за агент 007 и макар и малко дълъг - разлива шпионския екшън съвсем леко извън очертанията на стандарта, но без от това да се губи вкусът на метал в устата и ароматът на мускули, парфюм и английска изисканост, присъщи на най-известния шпионин въобще.

Черният рицар

Последната част от трилогията на Кристофър Нолан и един чудесен Батман. Освен това - Том Харди в ролята на Бейн, Крисчън Бейл, Гари Олдмън, много ефекти, Ан Хатауей като Жената котка... Изобщо - приятен завършек на една история с много продължения, на всяко от които феновете на комиксите никога не биха отказали.

Looper: Убиец във времето

Това е всъщност може би най-добрият филм за 2012г. - да, винаги има по един такъв, който отбелязва гол на кинотерена и спокойно може сам да си е класация - такива са били "някога преди" "Матрицата", "Властелинът на пръстените", "Генезис" и още куп други, за които няма да говорим сега. В конкретния случай Looper се класира толкова високо не само заради участието на Джоузеф Гордън Левит (защото ако си киноман и гледаш последните добри филми, ще забележиш, че и той е там), дори не е и защото Брус Уилис прави роля, която напомня, че не е просто тъпо екшън парче, а е доста добър актьор и винаги е бил - а просто защото историята си я бива, има предостатъчно храна за помисляне, за виждане, изпълнена е на екран дори по-добре... и изобщо - "пффф".

Облакът Атлас

Режисьорите на "Матрицата" - братята Уашовски (от които единият всъщност е сестра) и този път в колаборация с Том Тиквер, правят поредния си смел филм - сега по едноименната книга на Дейвид Мичъл. История, която се занимава с "проблемите" на кармата, времето и вкарва паралелен прът между миналото, настоящето и бъдещето, за да покаже истинското значение на всяко наше действие и избор - едновременно за сега-то, но дори повече за после-то. Ако успеете да следите преплетените истории, между които прескачаме с бясна скорост, ще разберете за пореден път, че няма нищо случайно, както и нещо друго - няма непоправими беди. Защото всеки жест има значение и всъщност ти сам избираш кой си - независимо от или с помощ от ефекта на пеперудата.

Кои са вашите любими филми от миналата година?