.

Въведете нова парола!

В случай, че имате проблеми с регистрацията или с достъпа до вашия профил може да се свържете с нас на имейл webdesign@btv.bg. Ще се раздваме да ви помогнем.

Невалиден имейл!

За по-добра защита на вашите данни е необходим валиден имейл адрес. На въведения имейл ще получите линк за потвърждение.

Проектът Х - за тийнейджърските XX и ХY, но без XXX

Диана Георгиева | преди 4 години
370165.jpg
Ако искаш да направиш най-щурото парти на света, когато си млад и леко задръстен - каква ще е цената?

Добрите момчета отиват в рая, а смотаняците, които искат да са лоши (или отчаяно мечтаят да ги огрее, за да станат големи пичове, каквито не са) – си отиват вкъщи и дават всичко от себе си, за да вдигнат „партито на века”. И ако си мислите, че „Проектът Х” е типична тийнейджърска история тип „Американски пай” (изпълнена с въжделения по популярните момичета в училище (или по каквито дойде), ще сте прави. Но само донякъде.
Акцентът в тази лента не е върху хумора и абсурдните ситуации (макар че има няколко доста нелепо-забавни герои - един дилър в гетото, например), освен това залага на „модерен документализъм” – разбирай - част от филма е заснет с телефони (с разнообразни марки) и на финала материалът наброява повече от 10 часа телефонно-видео време. Екипът почти не спира да снима и няма как да не отбележа, че този подход май започва да се превръща в тенденция. Не, началото не беше точно „Проклятието Блеър”, макар че формулата е същата – усещане за реалистичност тип „и аз бях там, и аз говорих”. Обаче от началото на годината това е вторият тийн филм, заснет от нещо-като-субективна гледна точка с „аматьорска камера” ( в скоби (както е видно) – „Хроники” е наистина труден да се издържи и диша алкохолните изпарения на този. Вероятно, защото супергероите на новото време вече са най-обикновените хора, нали затова има фейсбук. Но кой знае.)
Иначе във филма се срещаме с Томас - смотано и незабележимо момче, каквито са и тримата му най-добри приятели. Те решават да излязат от сивата социална зона в училището си и да спретнат щур купон с всички популярни по случай Томасовия рожден ден. Целта - да бъдат забелязани най-накрая. Както се казва - завинаги да се уредят веднъж в живота си. За да запечатат случката, те решават да заснемат всичко, което правят - нали все пак ще направят нещо велико!? И така на практика се получава, че „Проектът Х” е едно безкрайно парти – нали знаете как само една вечер на добър купон може да „разтегли” усещанията ви за време и да ви се струва, че толкова неща се случват, че е невъзможно да е минал само час? Е, така е и докато гледате този филм. Евентуално, нали - може и да го спрете по средата или да ви се струва суперскоростен. Но... едва ли. Има си ги мръсните думички, падането на дрехите и задръжките, готините мацки, алкохола на стомах плюс екстрите, докато нещата леко-полеко не отидат към тотална разруха и логично - материална и тотална деградация...

Любопитна е обаче друга очечовъркаща подробност - ако някой в рекламата иска да продава нещо на тийнейджъри - съветвам - в тази „кинобанка” има бая кадри за вдъхновение – голяма част от филма прилича точно на това – на реклама на марка дрехи за младежи, да речем. Обаче е готино.   

Горното може и да се дължи на факта, че почти всички от екипа са дебютанти в киното, обаче по-скоро е дело на режисьора - Нима Нуризаде, който иначе снима… ами, реклами. Интересен е и изборът на актьорите, които са непознати лица „тепърва пробиващи си път ” (запомнете едно от децата-охранители - Брейди Хендър (Brady Hender)!), а отгоре на това има и един сценарист, който иначе е актьор, участвал в „Гадни копилета”.

Фактологично - този филм е „бегло” основан на реално парти, случило се някъде в Австралия. Тийнейджърът постнал новината за рождения си ден в MySpace, вследствие на което се появили към 500 души, причинили щети на стойност 20 000 долара. Събитието привлякло вниманието и на журналистите и било широко осъдено от обществото.

В киното обаче, макар и със силното желание на екипа да изглеждат достоверно, нещата може и да не завършат чак толкова зле… Или пък е възможно да приключат много по-трагично?  За да разберете, е добре да изслушате всички песни в много приятния саундтрак, докато гледате едно парти, на каквото може и да ви се прииска да отидете. Музиката е чудесен и адекватен микс, включващ суперразнообразни парчета – от такива на Metallica, Queens of the Stone Age и The Kills, през тракове на Nas, Eminem, Kid Cudi и Dre, та чак до Yeasayer, The XX, Yeah, Yeah, Yeahs и The Hundred in the Hands… Изобщо – всичко необходимо за едно наистина щуро кинопарти.       

Тествайте в кината - от 13 април.

Коментар:
Изпрати
коментари: 0
  • Първо най-новите
  • Първо най-старите
Ще Ви хареса
"Толкова е просто да бъдеш добър. Трябва само да се поставиш на мястото на другия човек, преди да започнеш да го съдиш.“ Марлене Дитрих
Марлене Дитрих
Изневерявате ли на мъжете, защото не ви помагат достатъчно в домакинската работа?