Изчакахме отлитането на ноември от календара, за да сложим отново слушалките и да направим равносметка на най-добрите песните, които бихме слушали с удоволствие поне до края на годината. Ето до каква селекция - без претенции за класация, достигнахме. 

Billie Eilish - Therefore I Am

"Тя живее моята детска мечта - имаш цял цял търговски център само за себе си", е най-оригиналният коментар, който прочетохме в "Ютюб" за новото парче на Били Айлиш. Музикалната сенцация обикаля из етажите на мола и яде какъвто джънк фууд й попадне, като по този начин отговаря на непрекъснатите критики за тялото й. "I'm not your friend or anything, damn / You think that you're the man / I think, therefore, I am", пее Айлиш в парчето. Може ли някой да й се изправи насреща? Не и в този празен мол.

Run the Jewels - No Save Point

Run the Jewels не получиха така очакваната "Грами" номинация за най-добър рап албум, но пък El-P и Killer Mike направиха премиерата на футуристичния си видеоклип "No Save Point" - техният принос към антиутопичния и неонов свят на видеоиграта "Cyberpunk 2077", по време на Adult Swim Festival.

Deftones - Passenger (Mike Shinoda Remix)

Ремиксът на Майк Шинода от Linkin Park на парчето "Passenger" също получи премиера на гореспоменатия фестивал - песента е част от албума с ремикси на "White Pony", наречен "Black Stallion".

Eddie Vedder - Matter Of Time

Песента е написа от Еди Ведър - моторът зад гръндж иконите Pearl Jam, за всички по света, засегнати от Epidermolysis Bullosa - рядко генетично заболяване, засягащо кожата. За да помогнете на изследователските центрове в борбата със заболяването, можете да дарите на EB Research Partnership тук

ANOHNI - I Will Survive

"През юни Фейсбук ми предложи 200 хил. долара, за да лицензирам стара лайв версия (2001), в която изпълнявам "I Will Survive" за реклама, която представя социалната мрежа като защитник на малкия бизнес. Въпреки че наистина бих могла да използвам парите, казах "не", защото не исках да бъда съучастник в хостването на фалшиви новини във Фейсбук, което може да позволи за преизбирането на Доналд Тръмп", казва певицата за изпълнението, което можете да видите във видеото.

London Grammar - Californian Soil (Maya Jane Cole Remix)

London Grammar сами по себе си са толкова висока летва, че когато с ремикса на последния им сингъл "Californian Soil" се заема електронната богиня Maya Jane Cole, нещата просто стават превъзходни. Звученето става още по-софистицирано и меко, но сякаш по-динамично, доказвайки, че за добрата музика стъклен похлупак за развитие няма.

Nadine Shah - Trad (Edit)

Нейдин Шах издаде "Trad" като сингъл, подкрепен с черно-бял видеоклип. В него виждаме изпълнителката с пакистански корени, облечена в разкошна сватбена рокля, докато пътува с корабче сред тъмни води и студени пейзажи, от които човек направо го побиват тръпки. "Shave my legs / Freeze my eggs / Will you want me when I am old", пее Шах към потенциалния си съпруг в клипа. Парчето е част от номинирания за престижната награда "Мъркюри" албум "Kitchen Sink". Всички на борда, пускаме видеото, което е достойно за златните години на Холивуд.

System of a Down - Genocidal Humanoidz

Една песен съвсем в духа на дебютния албум на System of a Down, който още тогава засягаше дълбоко темите за войната и агресията по света. След 15-годишна пауза като група музикантите от арменски произход се събраха и издадоха първата си музика, за да привлекат вниманието на света към конфликта в Нагорни Карабах между Армения и Азербайджан. "Genocidal Humanoidz" е само една от двете песни, с които Серж Танкян и компания разтресоха отново музикалния свят - чуйте още "Protect The Land".