Да оставим мързеливото лято някъде назад - из снимките и близките спомени, защото настъпи моментът да се настроим на есенна вълна. С бодра крачка новият сезон ще оживи позаспалия през август (и мързеливо прозяващия се през септември) град. Това означава: началото на театралния, кино, арт и изобщо всякакъв „алтернативен” на сивото и роботско ежедневие живот. На ред са и концертите, които за щастие и в крак с тенденциите през последните няколко години – не са никак малко. В смисъл - ако ще и да сте фенове на най-забитата инди група, много е вероятно някой от нея да се изяви на местна почва.

Какво интересно (според нас) ще можем да видим/чуем в близките месеци?

1 октомври


За начало - веселите ритми на оригиналните  Gypsy Kings ще ни завладеят в началото на октомври. След гостуването им през вече далечната 1993г.и в малко променен състав през 2008г., на 1 октомври в зала „Универсиада” ще можем да потанцуваме и да попеем отново с тях. Добрата новина е, че освен „истински” (в състава от времето на първия им албум от 1987г.), идват и в компанията на фламенко танцьорки. Ммм, Un amor! (Концертът се мести на 6 ноември (неделя))
Снимка: alicerussell.com
Ако предпочитате нещо по-… модерно – не пропускайте концерта на Алис Ръсел, която идва за трети път, обаче явно любовта към одухотворената й музика и мощния й глас не е за подценяване. Поводът за това събитие е рожденият ден на Reel Feel (отново 1 октомври), мястото - Sofia Live Club.


4 октомври


Латино хипхоп легендите от Лос Анджелис “Delinquent habits” ще дойдат за четвърти път у нас. Онези, които биха отишли на концерта им, знаят достатъчно за тях. Ние ще добавим - мястото е клуб Mixtape 5, денят – 4 октомври, часът – 19:30.


8 октомври

 


Английското електро поп дуо La Roux няма да дойде у нас в „пълен състав”, но затова пък ще можем да чуем как се справя странно изглеждащата мацка Ели Джаксън... зад пулта. Да, тя ще се изяви като DJ на 8 октомври в зала 9 на НДК. Поводът е десетият рожден ден на безплатния културен гайд „Програмата”. Началото на партито – 22:00.


9 октомври

Снимка: Getty Images/ Guliver Photos
Композиторът и продуцент Жан Мишел Жар, смятан за един от първите в електронния жанр и станал много популярен с новаторските за времето си концерти, включващи лазери и фойерверки, ще покаже нагледно има ли възрастта значение за музикантите - с концерт на 9 октомври. Мястото е новата зала „Арена Армеец София”, а часът – 20:00.

21 октомври


Малко ню джаз и соул? Винаги! Английската група Belleruche ще има цели два концерта у нас – на 21 октомври в София (клуб Mixtape 5) и на 22 в Пловдив (във фоайето на Драматичния театър). Чуйте за какво става дума тук и тук. Часът е отново 22:00.

29 октомври


Нежната Sade прави музика за романтични вечери на свещи, затова хващайте любимия под ръка и се отпуснете в компанията на нейния специфичен глас. Кога? На 29 октомври в зала „Арена Армеец София”. И да сте сами, няма значение – Sade е Soldier of Love, така че – може и да ви спаси.

16 ноември

Снимка:Hassan Hajjaj
"Етно" музика може и да звучи като нещо скучно и подходящо само за определен тип хора, но само второто е вярно и то – донякъде. Хинди Зара е поетична магьосница, раздаваща на сцената еднакво добре радост и тъга, в соул, джаз, реге и като цяло - много специфична… атмосфера. Нейният концерт ще е на 16 ноември в зала 3 на НДК.

7 декември


За финал – един концерт, който не е за изпускане – соул певецът, продуцент и мултиинструменталист Джейми Уун ще се опита да ни накара да „почувстваме” малко повече, по-дълбоко и по-интровертно от обичайното, докато го слушаме. И сме почти убедени, че ще успее. За да не стане твърде лирично, компания ще му прави Дейвид Кенеди а.к.а Pearson Sound или ако искате – Ramadanman. И зад трите имена се крие един и същи човек, а грижата да разберем повече за това как звучи той или пък Джейми, е на организаторите на концерта. Денят е 7 декември, мястото - Sofia Live Club.

6 ноември (неделя)