След близо 30 години актрисата Линда Хамилтън ще се завърне в една от най-запомнящите се роли не само в своята кариера, но и в историята на киното. Във филмите от поредицата „Терминатор“ Сара Конър е майката на бъдещия спасител на човечеството, който ще поведе хората във войната срещу машините и ще им помогне да победят. За да предотвратят това, машините изпращат в миналото робот убиец (Арнолд Шварценегер), който да „терминира“ Сара Конър, преди да е родила сина си.

Линда Хамилтън изпълни ролята в първия и втория филм от поредицата. В останалите персонажът отсъстваше, в сериала „Хрониките на Сара Конър“ в главната роля беше Лина Хейди (Церсей от „Игра на тронове“), а през 2009 г. ролята беше поверена на Емилия Кларк (Денерис от „Игра на тронове“) в „Терминатор: Генезис“. Нито един от следващите филми не повтори успеха на първите два. Сега създателите на „Терминатор: Мрачна съдба“ се надяват да възкресят поредицата, като напълно игнорират трите продължения и продължат историята от втория филм. И най-вълнуващото в тази идея е, че до Арнолд Шварценегер ще застане самата Линда Хамилтън.

Линда Хамилтън и Арнолд Шварценегер (2019)
Снимка: Getty Images

Линда Хамилтън е истинската Сара Конър – и на екрана, и в живота

През 1991 г., след успеха на „Терминатор: Денят на страшния съд“, Линда Хамилтън се жени за режисьора Джеймс Камерън. На всички, включително на тях двамата, им е ясно, че Камерън се е влюбил не толкова в актрисата, а в персонажа Сара Конър. Бракът им завършва след 8 години и двамата без притеснение споделят, че така са по-щастливи.

В интервю за „The New York Times” Линда сподели: „Радвам се, че се измъкнах от това. Никога, никога отново не бих хвърлила толкова енергия за нещо, което не работи.

Линда Хамилтън и Джеймс Камерън (1991)
Снимка: Getty Images

И наистина, след развода си с Джеймс Камерън, актрисата никога отново не се е женила и не е разгласявала връзките си с мъже. Звездата, за която копнеят милиони киномани от началото на 90-те години, предпочита собствената си компания. И то повече, отколкото много хора могат да си представят – Линда Хамилтън не е правила секс вече повече от 15 години:

Това е още нещо, по което прилича на героинята си от „Терминатор“. Сара Конър в непоколебима жена войн, която живее отделена от света и е посветила целия си живот на това да научи сина си да бъде войник и лидер, за да гарантира оцеляването му, а с това и оцеляването на цялата човешка раса.

Линда Хамилтън не се е съгласила лесно да се върне в „Терминатор“

Може би изглежда, че всяка актриса би искала да влезе в ролята на легендарната Сара Конър, но на създателите на новия филм не им е било лесно да убедят Линда. Тя няколко пъти е получила предложения да се завърне като Сара Конър, но е отказала: „Не исках да губя спокойния живот, който имам сега. Не исках съседите ми да гледат на мен различно.“

Налага се да ѝ се обади бившият ѝ съпруг Джеймс Камерън, на когото дължим филмите за Терминатора и който е продуцент на предстоящия. Той споделил каква е идеята му за филма, и Линда се съгласила, да участва, но в никакъв случай не лесно: „След като Джеймс ми сподели идеята си, размишлявах за нея в продължение на шест седмици. Исках ли наистина да съм част от това? Не ме притесняваше, че ще разочаровам феновете, но се страхувах да не навредя на образа на Сара Конър.“

Сара Конър в „Терминатор: Тъмна съдба“ (2019)
Снимка: imdb.com

Завръщането към познатата роля не е лесно. Актрисата днес е почти два пъти по-възрастна, отколкото беше в предишния филм и по собствените ѝ думи е трябвало да вложи десет пъти повече усилие, за да изиграе ролята. И по тази причина, след края на снимките, Линда Хамилтън си взела заслужена почивка:

„Прекарах три месеца на дивана, похапвайки пай. Една сутрин се събудих и си казах „Хей, беше страхотно!“. Беше много трудно, но и много удовлетворяващо. Точно както трябваше да бъде.“

Премиерата на „Терминатор: Тъмна съдба“ в България ще е на 25 октомври.