Лаура Ескивел е от онези сладкодумни писатели, които те увличат в магията на техния приказен реализъм и вкусни истини за живота, приготвени бавно на огъня и обикновено - в кухнята на съдбата. Днес тя става на 69 години и използваме възможността да ви припомним нейни цитати от интервю, което тя даде преди години за Ladyzone.bg. 

Истинската литературна кариера на Лаура започва с писане на киносценарии, а с първата си книга „Като гореща вода за шоколад” прави истински фурор и се нарежда до имената на другите големи латино магьосници от ранга на Г. Гарсия Маркес, Исабел Алиенде и М. Варгас Льоса.

Най-важното за мен е да знам какво искам да кажа и как искам да го кажа. Също и главният герой, чрез който да разкажа историята по най-добрия възможен начин. Първият въпрос, който си задавам е: „ От какво се страхува той?”. Страховете ни са пречката да бъдем тези, които искаме да бъдем и да постигнем онова, което желаем. Около това структурирам всичко останало – историята и драматичната нишка. Искам чрез моя герой, чрез това как се справя със страховете си хората да разберат, че не са само функция на обстоятелствата, ами активни участници, които имат силата сами да изградят живота си.

 *** *** ***

Всеки конкретен човек е много важен, аз съм част от нещо цяло, заедно с моите предци споделяме едно и също нещо. Това, в което древните са вярвали е, че вселената е матрица, в която отеква всеки един от нас и ние сме едно и също нещо, едно цяло. Ние смятаме, че телата ни са отделни и несвързани с телата на другите, но ако се замислите, постоянно обменяме части от себе си едни с други. Например кожата ни постоянно се обновява, падат косми от косите ни, остават неща от нас, около нас. Дори в този момент части от нас витая наоколо. Доста време ми отне да схвана, че човекът е това, което са всички, и всички са всеки един отделен човек .