Френско-американската кинозвезда Кристоф Ламбер оглавява журито на петото юбилейно издание на международния кино-литературен фестивал CineLibri. Празничната церемония по награждаване на носителите на отличия за най-талантлива литературна адаптация ще се състои на 13 октомври в зала 1 на НДК от 19:00 ч. и ще бъде съпроводена с премиерна прожекция на филма "Тази, която не съм" с Жулиет Бинош.

Кристоф Ламбер влиза в орбитата на знаменитостите  през 1984 г. благодарение на феноменалното си изпълнение в "Тарзан от рода Грейстоук" (филмът е номиниран за "Оскар" в три категории), две години по-късно му поверяват образа на Конър Маклауд, безсмъртния "шотландски боец".

 

За ролята си в "Метро" (1985) на Люк Бесон, където си партнира с Изабел Аджани, Ламбер печели награда "Сезар". Известен е и с ролите си в "Сицилианецът" (1987) на Майкъл Чимино,  "Да убиеш свещеник" (1988) на Агнешка Холанд, "Аз те обичам" (1986) на Марко Ферери, "Годината на дивия заек" (2006) по романа на Арто Паасилина и др. През последните години се изявява предимно като продуцент. 

Конкурсната програма на петото издание на CineLibri е изключително силна и включва 11 филма, вдъхновени от разнообразни по характер литературни произведения. За качеството на продукциите допринася ослепителният кастинг – сред актьорите, които ще видим на големия екран, се нареждат Хана Шигула, Катрин Деньов, Бруно Ганц, Никол Кидман, Ръсел Кроу, Харви Кайтел, Тони Сервило и Валерия Голино.

 

Непосредствено след обявяването на филмите победители и разпределянето на наградите ще бъде излъчен филмът "Тази, която не съм"(2019) с друга голяма звезда на френското кино – Жулиет Бинош. Френско-белгийската продукция на режисьорката Сафи Небу е издържана в стил "драмеди" и третира актуалната тема за романтичните запознанства в интернет. Филмът е адаптация по роман на Камий Лоранс.

Билетите за събитието на 13 октомври са в продажба на сайта на CineLibri и на касата на НДК с промоционална цена от 10 лв. за early birds, валидна до 18 септември. След 18 септември редовната цена на билетите ще бъде 12/15 лв.