Борбата за титлата в „Гласът на България“ става все по-ожесточена, но все така мелодична. В началото на епизода треньорите споделиха и своите лични очаквания за предстоящите 11 вокални сблъсъка. „Вярвам изключително много, че ще дават най-доброто от себе си“, заяви DARA.

Любо Киров изрази притеснението си в ролята на треньор, който решава съдби, с думите: „Аз не се притеснявам за талантите от моя отбор, по-скоро се притеснявам за себе си – да съм обективен и да взема правилните решения кой да остане и кой да си тръгне“.

А триктратния победител във формата Иван Лечев затвърди състезателния си характер: „Очаквам да бъда смаян, трогнат, изумен, защото те сега вече не са притеснени и дават всичко от себе си. Чух Любо да казва, че има най-добрия отбор… Не съм много сигурен в това!“.

Епичните битки бяха открити от отбора на Мастър Лечев. Боян Шахов и Ивайло Ранов – Шеки кръстосаха вокални шпаги, изпълнявайки „We’re Not Gonna Take It“. Секунди преди за засвирят първите музикални акорди, треньорът определи тази битка „за най-яростната в моя отбор“. Всички в залата бяха смаяни от изпълнинието на Боян и Шеки. Любо Киров ги определи за „неукротими“, а Галена обяви Шеки за „звезда“. Иван Лечев избра Боян да продължи в неговия отбор, защото е „по-мотивиран“. Енергията в залата достигна своя връх, когато Любо Киров открадна Шеки и така той също продължава към следващия етап.

Десислава Христова и Нора Чернева от отбора на DARA се изправиха една срещу друга в изпълнението на песента „Midnight Sky“ на Майли Сайръс. Това парче предизвика леки притесния у дамите, защото „Майли е разпознаваем глас и хората имат очаквания“. DARA ги мотивира, че това е песен за „жена индивидуалист“, която се справя сама с живота. Десислава и Нора бяха определени за „неузнаваеми“ от Любо Киров, който добави, че не би искал да бъде на мястото на DARA. Иван Лечев похвали техните изравнени възможности и определи изпълнението им за „дует“. Развълнуваната поп сензация им благодари за емоцията и работата, но напред трябваше да продължи само една от тях - и това е Десислава. На тръгване Нора заяви: „Тръгвам си с щастие. Много хора не стигнаха дори до тук. Не съжалявам за нищо!“.

Рицарски сблъсък направиха Джейми Рашед и Христо Данаилов от отбора на Любо. Треньорът разказа, че ги е избрал да пеят едни срещу друг, защото си пасват стилистично и могат да комбинират попа и рока, които носят в себе си. Двамата разцепиха сцената на „Гласът на България“ с песента „You Oughta Know“ и оставиха Иван Лечев без думи. „И двамата сте брилянти музиканти“, отсече техният треньор и взе трудното решение напред да продължи Джейми. Осъществи се възможността Христо да бъде откраднат и той стана част от отбора на Мастър Лечев.

Следващият музикален двубой бе от отбора на Галена – тя постави задачата на Екатерина Сава и Мойра Янкова да изпълнят нейна много любима песен, а именно „Hello“ на Адел. На сцената на „Гласът на България“ те показаха какво значи безапелационно и разтърсващо изпълнение – затова и цялата зала беше на крака. Иван Лечев определи представянето им като „силен диалог“ и каза на Галена, че не може да й помогне в този труден избор. „Екатерина, ти си завършен изпълнител… Мойра толкова израстна, аз направо не мога да повярвам“, бяха думите на фолк дивата. В крайна сметка тя реши да продължи напред с Екатерина, която заяви: „Супер съм щастлива, че Галена избра мен!“.

Музикален двубой за двама таланти, за които граници няма – това са Алексей Козарев и Спас Лефтеров от отбора на Лечев. Двамата се зарадваха, че поставената им от Мастъра задача е да изпълнят българската песен „За тебе бях“. „Песента за мен е много истинска, има много чувство в нея, много силни думи“, добави Спас. Изпълнението им предизвика силни аплодисменти и похвали както за участниците, така и за Иван Лечев. „Не мога да фаворитизирам никой, те са различни! Стана голяма палитра от гласове, от излизане от зоната на комфорт“, коментира Любо. И тъй като регламентът на шоуто да продължи един от участниците няма как да бъде пренебрегнат, Иван Лечев трябваше да направи този нелек избор. „Аз съм длъжен да уважа големите усилия и да избера Алекс!“, отсече той. „Горд съм, че стигнах до втория кръг на „Гласът на България". Оттук нататък няма да спра да се занимавам с музика. Ще удвоя и утроя работата ми към музиката“, коментира Спас секунди след края на изпълнението.

„Високоволтов сблъсък“ – така водещият Иван Тишев представи двубоя между Николай Тименов и Мартин Акинреми. DARA бе избрала за тях да изпеят наградената с "Грами" песен „Watermelon Sugar“ на Хари Стайлс. По думите на техния ментор Мартин бързо се е намерил и отпуснал в песента, докато Николай си слага граници от притеснение. Но на сцената той показа, че е извървял дълъг път, за да се представи по най-добрия начин, и усилията му бяха похвалени от треньорите. „Справихте се блестящо и двамата! Страхотни сте!“, поздрави ги Галена. „Вие сте уникални! Аплодисменти! Не знаете колко работа са свършили момчетата!“, коментира DARA. Нейният избор бе Николай да продължи напред към „Нокаути“. „Това е сбъдната мечта, уникално сте чувствам“, сподели той секунди след като слезе от сцената.

Следващата битка от отбора на Любо бе меко казано „напрегната“. В общо изпълнение треньорът реши да изправи Елена Кокорска, която той определи за „перфекционист“, и Константин Томов, чийто „рядко срещан соулфул глас“ изнанада треньорите. „Елена и Константин са абсолютно различни, а аз ви събирам в тази песен „Anywhere Away From Here“. Песента е много емоционална, на тях им ходи и ще покаже всичко, което може най-добро от тях“, заяви Любо Киров. Гост-треньорът Мария Илиева похвали техния емоционален заряд и вокална техника. След жестокото им изпълнение цялата зала отново бе на крака, а очите на техния ментор бяха в сълзи. Галена заяви: „Такава красота, продължавам да чувствам, продължават да ме побиват тръпки от вас!“. „Вие сте висш пилотаж, което се нарича изкуството в пеенето и музиката!“, отсече смело Любо. Изборът, колкото и труден да е той, трябваше да бъде направен – така възможността да продължи напред бе дадена на Елена.

„Dusk Till Dawn“ е песента, която изпълниха Кристиян Върбановски и Преслава Кръстева в ожесточен двубой. Насоката, дадена им от Мастър Лечев, бе да представят парчето по свой собствен начин и всеки да покаже силната си страна, защото „Това не е дует, това е битка“. От първото изпяване заедно те изумиха треньора си: „Вие акъла ми взехте!“, заяви Иван Лечев. „Крис, много ми харесва гласа ти и начина, по който направи песента. През цялото време имаше страшно много енергия. Преси, ти си доста изграден артист, знаеш какво ти харесва. Имаш изградена постановка, която на мен лично много ми допада“, коментира DARA. Когато дойде момента Иван Лечев да съобщи решението си, той обяви, че е „страшно разколебан“, затова бе дадена думата на Кристиян и Преслава да защитят оставането си. „За мен по-подходящ да остане в „Гласът на България“ е Кристиян и той остава в моя отбор“, съобщи Мастъра.

Безумно талантливите Йоан Пиперов и Хриси Пачалова изпълниха „Малкият принц“ по приказен начин и доказаха, че усещат музиката с душата си. Двубоят се оказа истински предизвикателство за най-младия участник – 15-годишния Йоан, който доказа, че се справя геройски с трудностите. Двамата изправиха цялата зала на крака, получиха силни аплодисменти и поздравления от менторите – „Невероятно изпълнение, много съм щастлива! Хриси, искам да ти кажа, че Йоан ти се кефеше през цялото време!“, бяха думите на Галена. Техният треньор Любо Киров помоли тийнейджърът отново до бъде джентълмен и да позволи на Хриси да продължи напред. „Йоане, ти си малко момче, но имаш характера на голям мъж! Никога не трябва да се отказваш от музиката, независимо какво се случва оттук нататък. За Хриси важи същото – нищо не може да те спре музиката да бъде твоето най-голямо щастие“.

„Сблъсък на кралици“ по думите на Иван Тишев бе двубоят между две дами от отбора на Галена – Христина Ралева и Виктория Зафирова. На тях фолк дивата възложи нелеката задача да изпеят популярното рок парче „Черната овца“. Огненото им изпълнение разпали емоциите в залата и дамите си заслужиха куп ласкави коментари. „Счупихте, залата, сцената, счупихте ни и нас!“, коментира Любо Киров, който все още не се беше съвзел от вълнуващото изпълнение. Мастър Лечев отправи към Галена предложението да направи рок школа, защото очевидно добре й се отдава да напътства рок изпълнетели. „Вие сте артист-изпълнители, завършени, невероятни“, сподели Галена. Решението й кой да продължи към следващия етъп бе повлияно от заявките на Христина и Виктория защо искат да останат. Желанието на Христина да мотирива своите ученици да следват мечтите си и да не се отказва: „Борбата е жестока, но си заслужава!“, добави още тя. „Нашите деца имат нужда от пример!“ - така Галена взе решението именно Христина да продължи напред.

Вечерта бе закрита от Далия Врана и Лидия Ганева от отбор DARA, които доказаха, че въпреки крехката си възраст, те са истински вокални титани на сцената. За тях поп сензацията бе избрала да изпълнят хита „Lovely“ на Били Айлиш и Калид. Пеенето им докосна всеки човек в залата, а Любо заяви: „Спасявате душите ни, слушайки такова пеене като вашето. Вие сте абсолютни диаманти. „Аз съм спокойна за бъдещето на музикалния бизнес, защото ще съм много щастлива да ви следя музикалните кариери един ден“, сподели Галена. А техния треньор DARA обяви, че се гордее с момичетата: „Според мен всеки от тук може да ви запомни гласа. И тази сцената е едно много хубаво начало, но каквото и да се случи след това, вие не трбява да спирате да си занимавата с музика. А точно обратното – трябва да положите най-много усилия след формата, за да може да имате това развитие, което аз виждам и мечтая за вас с албуми и кариери. Смятам, че и двете заслужавате много, много!“. Все пак DARA реши в нейния отбор до остане Лидия.

Не пропускайте последните вокални двубои в осмия сезон на „Гласът на България“ на 15 ноември от 20 часа по bTV. Още изпълнения от сезон 8 можете да гледате в официалния YouTube канал на предаването, както и специалните епизоди на „Гласът зад кадър“ с водещ Александра Петканова.