Първото издание на Национален конкурс за торти в Габрово показа красотата на българката. Темата на сладкото съревнование беше "Моята България - Красотата на българката".

Конкурсът е организиран от Мария Владимирова-Озтюрк, виртуоз в захарното изкуство. През 2018 г. тя направи от захар църквата „Свети Стефан“ в Истанбул. Кулинарният шедьовър бе изработен за официалния обяд, по случай откриването на реставрирания храм. 

На бляскава церемония в габрово бяха раздадени наградите в категории "Сватбена торта", "Цветя", "Празнична торта на тема лято", "Торта за деца", "Декоративен дисплей", "Декорирани бисквитки".

Снимка: facebook.com/mybulgariacakecolaboration/

Голямата награда, осигурена и връчена от кмета на Община Габрово, на победителката в Националното състезание за торти и захарно изкуство, с максимален брой точки на журито, получи Елисавета Никова за торта с фигура на баба, с престилка, пълна с ябълки.

Златните момичета от отбора по художествена гимнастика на България също бяха изработени от захар. Албена начева от Горна Оряховица, която по принцип работи в сферата на машиностроенето, извая две гимнастичките с топка и лента. 

Събитието за декоратори се провежда за пети път.