Така се случи, че през изминалия месец два пъти се натъкнах на необикновеното изкуство на Стойко Гагъмов. Бях в Приморско и Пловдив – два града, където ентусиастът е нарисувал върху скалите образите на много велики българи и световноизвестни личности.

Снимка: Даяна Петкова

Сред пъстрите рисунки на 56-годишния художник са портретите на Ботев, Левски, Вазов, Бенковски, Пенчо Славейков, Баба Ванга, както и други лица от българската история.

Снимка: Даяна Петкова

Снимка: Даяна Петкова

Роденият в Пловдив Гагъмов е работил като спасител в морския град, където е рисувал в продължение на три месеца, отделяйки по два часа за портрет. Той постепенно добавил и ликовете на световни звезди като Елвис Пресли, Бийтълс, Фреди Меркюри, Юрий Гагарин и дори Стив Джобс.

Снимка: Даяна Петкова

Творбите в родния му град са на Сахат тепе. На скалите той е написал и послание „За всички пловдичани, тези велики българи”.

Снимка: Даяна Петкова

Художникът е творил и в чужбина, където има четири „изложби” под открито небе. Най-мащабният му проект е на остров Тенерифе, под операта в град Санта Круз –общо 340 портрета на световноизвестни личности, сред които и нашите Борис Христов, Гена Димитрова и Георги Минчев.

За съжаление, вандалите не са подминали рисунките в Пловдив и са оставили своя отпечатък върху творбите на ентусиаста.

Снимка: Даяна Петкова

Разгледайте в галерията по-горе някой от творбите на художника.