Макар да е участвал само в три по-големи роли, Джеймс Дийн е една от легендите на Холивуд. Той е талантлив, два пъти е номиниран за „Оскар“ и е мъртъв от 64 години. Актьорът напуска този свят само на 24 години, след автомобилна катастрофа през 1955 г. Това обаче не е пречка пред съвременните технологии и Джеймс Дийн ще се появи в нов филм – военна драма, която предстои да излезе след около година.

Звездата от „Бунтовник без кауза“, „На изток от рая“ и „Гигант“ ще бъде върнат към живот с помощта на компютърни ефекти и най-вероятно друг актьор ще изпълни движенията и ще даде гласа си, а след това образът на Дийн ще бъде наложен върху него.

Не всички смятат тази идея за добра. Много холивудски актьори, сред които Илайджа Уууд (най-известен като Фродо във „Властелинът на пръстените“) изразиха възмущението си от предложението на режисьорите Антон Ернст и Тати Голих. Според тях използването на образа на Дийн толкова години след смъртта му е неуважение към паметта на актьора.

Снимка: Getty Images

От години говорих на хората около себе си, че този ден ще дойде, но никой не вярваше, че филмовата индустрия ще падне толкова ниско“, написа в Туитър дъщерята на покойния актьор Робин Уилямс, който пожела образът му да не бъде използван във филми поне 25 години след смъртта му. „Дори и само за да привлекат вниманието, това е ужасна идея, защото предполага да се използва мъртвия като марионетка. Ще създаде ужасен прецедент.

Роднините на Джеймс Дийн явно не смятат така, защото са се съгласили образът му да бъде включен във филма, който ще разказва за хилядите американски кучета, изоставени във Виетнам след края на войната.

Дигиталното съживяване на покойни актьори не е новост. По този начин беше върнат Марлон Брандо като бащата на Супермен през 2006 г., Пол Уокър пък се появи в „Бързи и яростни 7“ след смъртта си, а следващия месец ще видим покойната Кари Фишър като принцеса Лея за последен път. Разликата е, че всички тези актьори са върнати в роли, които вече са приели веднъж. Джеймс Дийн обаче никога не се е съгласявал да играе ролята, в която ще го видим догодина.