Катедралата „Нотр Дам“ е един от символите на Париж. Тя е изградена в периода 1163 – 1345 г. и е едно от най-великите постижения на готическата архитектура. Около 13 милиона туристи посещават всяка година храма.

„Нотр Дам“ е мълчалив свидетел на едни от най-важните моменти в историята на Франция. През 1804 г. тук е коронован за император Наполеон Първи, а през 1970 г. е извършено опелото на генерал Шарл дьо Гол.

Огромен пожар опустоши голяма част от храма, известен още като Парижката Света Богородица. Огромният пожар унищожи покрива на прочутата катедрала, но главната конструкция и двете кули-камбанарии бяха спасени. Пожарникарите все още се борят с пламъците и се опитват да спасят художествените произведения във вътрешността на сградата. 

"Нотр Дам" е забележителна с двете си напълно еднакви квадратни кули, всяка от които е с височина 69 м, като са издигнати на три етажа. В южната кула са разположени камбаните, най-голямата от които тежи 15 т. В катедралата може да се влезе през три портала. Първият е посветен на Св. Ана, майката на Дева Мария, а средният изобразява Страшния съд. Третият вход е отреден за Дева Мария.

 

 

В социалните мрежи се появиха хиляди колажи в знак на състрадание и съпричастност към този символ на френската история.

 

Според запазени разкази през 1866 г. българският архитект Кольо Фичето е помогнал за възстановяването на храма. Французите не могли да повярват колко бързо българинът успял да се справи с проблема и да спаси Парижката света Богородица. Поканили го да остане във Франция, но той отказал, тъй като по това време строял Беленския мост.