Американската Академия за кинематографично изкуство и наука няма да отмени изненадващата (според някои) номинация на Андреа Райзбъро за "Оскар" в категорията най-добра актриса във водеща роля за участието й във филма "Лесли" (To Leslie).

Организацията обяви решението си след заседание, на което беше обсъдена агресивната кампания, за която се смята, че е довела до номинацията.

Британската актриса Райзбъро се оказа сред кандидатките за отличието за ролята си на самотна майка алкохоличка в неособено популярния филм "Лесли" и това изненада някои хора в бранша, пише БТА.

Изненадващата номинация породи съмнения дали кампанията, проведена в полза на Райзбъро, е нарушила правилата за лобиране, въведени от американската филмова академия. Същевременно някои холивудски звезди публикуваха в социалните медии коментари, с които похвалиха представянето й в "Лесли". 

След заседанието на Академията във вторник изпълнителният й директор Бил Крамър каза, че проведената кампания "не се издига до ниво, че да се налага номинацията да бъде анулирана".

Организацията обаче е установила, че "социални медии и тактики за провеждане на кампании предизвикват безпокойство", добави той. Академията започна преглед на правилата след медийни публикации.

Академията ограничава начините, по които киностудията могат да се обръщат към членовете й с право на глас, а също така колко често и каква може да е комуникацията в рамките на кампаниите за отличията.

Номинациите за наградите "Оскар" бяха обявени на 24 януари, а церемонията за връчването им ще се състои на 12 март в Лос Анджелис.

Припомняме, че в категорията за най-добра актриса са номинирани Ана де Армас за "Блондинка", Кейт Бланшет за "Тар" ("Лидия Тар"), Андреа Райзбъро за "Лесли", Мишел Уилямс за "Семейство Фейбълман" и Мишел Йео за "Всичко навсякъде наведнъж".

Носителят на отличието за най-добър актьор ще бъде избран измежду Брендън Фрейзър за "Китът", Колин Фарел за "Баншите от Инишерин", Остин Бътлър за "Елвис", Бил Наи за "Да живееш" и Пол Мескал за "След слънце".